REAKCIJE

Đukanović: Ovo je sudbonosan trenutak za rješavanje problema Srbije i Kosova

Pečat daljnjem putu integracije zemalja zapadnog Balkana

Đukanović u Berlinu s Merkel i Makronom. AFP

Srna

30.4.2019

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je na sastanku o zapadnom Balkanu koji je održan u Berlinu potencirao važnost beskompromisnog ispunjavanja standarda i realiziranja reformi za članstvo u EU.

Đukanović je dodao da je ukazao i na to da EU "mora otkloniti neke nesaglasnosti u svojim stavovima".

On je za TV Crne Gore ocijenio da je skup u Berlinu bio dragocjen jer je označio fazu u kojoj će Njemačka i Francuska dati značajniji pečat daljnjem putu integracije zemalja zapadnog Balkana.

- Bila je to prilika da iz ugla zemalja zapadnog Balkana svi koji smo učestvovali ukažemo na važnost tog procesa - rekao je Đukanović.

On je naveo kako je insistirao na tome da EU treba imati jasan akcioni plan za rješavanje nekih ključnih deficita, čijim će otklanjanjem zemlje stvoriti uvjet za punu integraciju.

- Mislim, prije svega, na infrastrukturni deficit, to je važno da se pomogne ljudima sa zapadnog Balkana da jasnije vide evropsku perspektivu, također, preduzećima iz naših zemlja, ali i investitorima da ulože svoj kapital i pomognu nam da zaposlimo više ljudi - naveo je Đukanović.

On je istakao kako je razgovor u Berlinu pomogao da se otvori put za prevazilaženje blokade dijaloga između Beograda i Prištine te ocijenio kako je ovo "sudbonosan trenutak", odnosno prilika za prevazilaženje tog problema i uspostavljanje dijaloga pod pokroviteljstvom EU.

Đukanović je istakao da bi rješavanje tog problema bilo blagotvorno za stabilnost reigona.

U Berlinu je jučer održan sastanak zapadnobalkanske šestorke, u organizaciji njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.