REAKCIJE

Tači pozvao SAD da se uključe u dijalog Beograda i Prištine

Trampovo pismo okvir, a sadržaj vodič za sporazum

Hašim Tači. AFP

Fena

30.4.2019

Kosovski predsjednik Hašim Tači (Hashim Thaci) pozvao je danas SAD da se uključe u dijalog Beograda i Prištine, jer, kako kaže, bez njih - tih pregovora ne može biti.

Nakon berlinskog samita, koji su inicirali njemačka kancelarka i francuski predsjednik,Angela Merkel i Emanuel Makron (Emmanuel Macron), Tači kaže da se pokazalo da oni koji žele da organiziraju skupove na tu temu "nemaju pojma, a ni viziju".

Od narednog sastanka u Parizu 1. jula Tači očekuje da će biti bolje pripremljen.

- Pozivam SAD da se uključe jer ne može biti dijaloga i pregovora sa Srbijom bez učešća SAD. Važno je da su SAD spremne da organiziraju takve sastanke i u SAD. Ponavljam da je pismo američkog predsjednika okvir, a sadržaj vodič za sporazum između Kosova i Srbije. Drugi žele da organiziraju takve sastanke, ali nemaju nikakvu ideju ili viziju - rekao je Tači, prenijela je prištinska Gazeta Blic.

Za berlinski samit Tači kaže da je bio rutinski skup sa 10 govornika, podsjetivši da je Priština jasno stavila do znanja da Srbija treba priznati kosovsku nezavisnost.

Govoreći o pitanju vizne liberalizacije, Tači je rekao da je to pitanje koje je postavila Priština bilo veoma frustrirajuće, prenose mediji u regionu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.