REGIJA

Kocijančić: Dijalog Beograda i Prištine ostaje u okrilju EU

Mogerini spremna organizirati novi sastanak u okviru dijaloga

Arhiv

Srna

30.4.2019

Sastanak predstavnika zemalja zapadnog Balkana u Berlinu dobrodošao je kao doprinos i pomoć, ali EU će nastaviti da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, izjavila je Maja Kocijančić, portparol visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Federike Mogerini.

- Pozdravljamo svaki angažman za podršku dijalogu uz posredstvo EU, uključujući i moguće buduće sastanke. Svaki ovakav sastanak je od pomoći i može biti doprinos, ali dijalog je proces u kojem posreduje EU - rekla je Kocijančić odgovarajući na pitanje je li u dijalogu došlo do promjene formata.

Ona je najavila da će Mogerini nastaviti kontakte sa stranama i učestvovati na sastanku procesa Brdo-Brioni u Tirani 8. i 9. maja.

- Federika Mogerini je spremna organizirati novi sastanak u okviru dijaloga, ali jasno je da samoproglašeno Kosovo mora suspendirati tarife da bi brz nastavak dijaloga bio moguć - izjavila je Kocijančić.

Ona je ocijenila da je sastanak u Berlinu bio važan signal spremnosti dvije zemlje članice Francuske i Njemačke, da, zajedno sa ostalima, sa više posvećenosti podrže dijalog Beograda i Prištine, uz posredstvo EU.

- Federika Mogerini je u Berlinu imala seriju bilateralnih sastanaka sa liderima regiona u kojima se otvoreno i iskreno razgovaralo o situaciji u regionu, uz potvrdu važnosti regionalne saradnje, dobrosusjedskih odnosa i pomirenja, u čemu je dogovor iz Prespe između Grčke i Sjeverne Makedonije postavio historijski primjer - zaključila je Kocijančić.

Regionalni samit o zapadnom Balkanu u Berlinu završen je jučer dogovorom Beograda i Prištine da zajedno rade na pronalaženju rješenja za postojeće tenzije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.