REAKCIJE

Vučić: Pozicija Prištine ovisi o Beogradu

Tokom jučerašnjeg samita u Berlinu. AFP

Fena

30.4.2019

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak u Berlinu da Kosovo ne može postati konsolidarna država bez Srbije te da pozicija Prištine u potpunosti ovisi o Beogradu, dok je Srbija međunarodno priznata država i članica Ujedinjenih naroda tako da ne ovisi o Prištini niti joj je potrebno da je Kosovo prizna. 

- Njihova pozicija ovisi o Beogradu. Nadam se da će neko imati dovoljno pameti da to razumije - izjavio je Vučić beogradskim medijima nakon današnjeg susreta u Berlinu s predsjednikom Odbora za evropske poslove u njemačkom Bundestagu Gunderom Kiršbaumom (Günter Kirschbaum).

Komentirajući odnos predstavnika Prištine na jučerašnjem samitu s kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emanuel Macron), Vučić je ocijenio da je bio vidljiv sukob kosovskog predsjednika Hašima Tačija i premijera Ramuša Haradinaja.

- Tu ima i njihovog sukoba, ali i igre, kako bi dobili više ustupaka - ustvrdio je Vučić, naglasivši da je na sastanku političkih čelnika zapadnog Balkana u ponedjeljak u Berlinu "Srbija štitila svoje interese".

Kao preduvjet za nastavak dijaloga s Kosovom Vučić je ponovio stajalište i zahtjev Beograda o ukidanju kosovskih jedinica na robu iz Srbije, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.