PRIŠTINA

Tači: Ni Merkel ni Makron nisu tražili priznavanje Kosova

Nametanje taksi je legitimna odluka i ostaje na snazi

Tači: Takse ostaju. Arhiv

Avaz.ba

1.5.2019

Skup zapadnobalkanskih lidera u Berlinu nije donio nijednu novu ideju, kazao je predsjednik Kosova Hašim Tači, istakavši da organizatori sastanka, njemačka kancelarka i francuski predsjednik Angela Merkel i Emanuel Makron (Emmanuel Macron) nisu uputili poziv predsjedniku Srbije za priznavanje Kosova.

- Neki su mislili da se sve može desiti i da se tako završi, ali nije ustvari tako. Ja nisam vidio poziv za priznavanje Kosova, ni od Merkel ni od Makrona, upućen predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali nisam vidio ni spremnost u isto vrijeme da pet drugih zemalja EU priznaju Kosovo. Nisam slučajno rekao da nije otvorena nijedna nova ideja - rekao je Tači na konferenciji za medije u Prištini, drugoj po povratku iz Berlina.

On je nazvao "neupućenim neznalicama" one koji su protiv demarkacije granica i koji spominju takvo nešto.

- Što se tiče korigiranja granice, svi mogu biti protiv Preševa, Bujanovca i Medveđe. Ja sam za to da se priključe Kosovu, ne ugrožavajući nijedan centimetar Kosova. Ako je to moja greška, platit ću cijenu, ali govorim o Božijoj istini - istakao je Tači.

Prema njegovim riječima, dijalog Beograda i Prištine može biti nastavljen bez uvjetovanja, ali nema ništa od Zajednice srpskih općina s izvršnim ovlaštenjima.

Ponovio je da je nametanje stopostotnih taksi na proizvode iz BiH i Srbije neophodna i legitimna odluka i kao takva treba ostati na snazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.