REAKCIJE

Zaev: U Berlinu smo podijelili iskustvo koje imamo sa Grčkom

Zaev s Angelom Merkel tokom samita u Berlinu. AFP

Avaz.ba

1.5.2019

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da je makedonska delegacija, tokom nedavnog sastanka lidera zapadnog Balkana u Berlinu, na kojem je bilo riječi o kosovskom problemu, podijelila svoje iskustvo u uspješnim pregovorima sa Grčkom u sporu oko imena Sjeverne Makedonije. 

Zaev je novinarima poslije sjednice vlade, između ostalog, rekao da je delegacija Sjeverne Makedonije tokom sastanka u Berlinu podijelila svoje iskustvo, nakon što su im to savjetovali organizatori skupa - fracuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i njemačka kancelarka Angela Merkel, prenijela je agencija MIA.

Zaev je u utorak, dan poslije samita, zahvalio Njemačkoj i Francuskoj što su prepoznali i ukazali na korake koje je njegova država preduzela i opisao to kao veliki doprinos ka balkanskoj i evropskoj stabilizaciji. Merkel i Makron u ponedjeljak su pohvalili vlasti Sjeverne Makedonije zbog uloženih napora u rješavanju dugogodišnjeg spora oko imena sa Grčkom i potpisivanja Prespanskog sporazuma. 

- Vidjeli smo hrabre korake u sporu oko imena Sjeverne Makedonije i to je dokaz da je moguće da se pronađe rješenje u dugogodišnjim sporovima - rekla je njemačka kancelarka.

Makron je kazao da je Prespanski sporazum dokaz da je moguće da se riješe sporovi koji su izgledali nerješivi, samo ukoliko postoji posvećenost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.