SRBIJA

Ponovo provocira: Šešelj danas okuplja radikale u mjestu odakle je protjerao Hrvate

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) u petak je od državnih tijela Srbije zatražio zabranu održavanja toga kongresa

Avaz.ba

4.5.2019

Srpska radikalna stranka (SRS) haškog osuđenika Vojislava Šešelja namjerava danas održati deseti "Otadžbinski kongres“ u Hrtkovcima, mjestu koje je postalo simbolom protjerivanja i stradanja srijemskih Hrvata početkom 90-ih, a na zahtjeve da se taj skup zabrani, za sada nema službenih reagiranja. 

Kongres srbijanskih radikala bi, kako je najavljeno, trebao biti održan u 11 sati u kući koju je Šešelj u tom mjestu kupio prije godinu i na kojoj je danas neonskim svjetlima istaknuto "Kuća Vojislava Šešelja". 

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) u petak je od državnih tijela Srbije zatražio zabranu održavanja toga kongresa. Zabranu skupa zatražilo je i nekoliko udruženja i organizacija civilnog društva, ali na te zahtjeve nije bilo službenih reagiranja. 

Policija je 6. maja 2018. godine blokadama cesta spriječila Šešelja i radikale da se okupe u Hrtkovcima povodom godišnjice mitinga održanog 1991. 

Prema prognozama, u Hrtkovcima se očekuje oko 600 radikala koji će prisustvovati stranačkom skupu. 

U ponedjeljak će se navršiti 27 godina otkako je u srijemskom mjestu Hrtkovci održan miting na kojem su, u prisustvu vođe SRS-a, pročitana imena mještana hrvatske nacionalnosti kojima se prijetilo da se moraju iseliti. 

Šešelj je prošle godine pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove u Hagu osuđen na deset godina zatvora, kaznu koju je u tom trenutku već bio odslužio. 

Kako je zaključilo Žalbeno vijeće, Šešelj je kriv za progon, deportaciju i poticanje deportacije Hrvata iz Vojvodine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.