STAVOVI

Aspiracije Srbije prema Crnoj Gori i dalje postoje, Beograd vodi pogubnu politiku

Odnosi između dvije zemlje, dodaje, nisu dobri

Biserko: EU neće više tolerirati sjedenje na dvije stolice

Avaz.ba

5.5.2019

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko, u intervjuu "Pobjedi", kaže kako Srbija Crnu Goru i dalje tretira kao “unutrašnje pitanje”, jer Crna Gora za Srbiju ima prevashodno geopolitički značaj, odnosno izlazak na more. 

Odnosi između dvije zemlje, dodaje, nisu dobri i reflektiraju aspiracije Srbije od kojih se nije odustalo.

- Beograd ne priznaje crnogorsku naciju i težnja je da se ona vrati u neki oblik državne zajednice. Članstvo Crne Gore u NATO-u i orijentacija ka EU je u sukobu s ciljevima kojima teži srpska elita, a to je povezivanje pravoslavnih zemalja, odnosno s Rusijom - dodala je Biserko.

Biserko kaže da je Srbija nekoliko godina sjedila na dvije stolice, ali, kako je dodala, to EU više neće tolerirati.

Ona je kazala da odnosi Srbije sa Crnom Gorom reflektiraju aspiracije od kojih se nije odustalo, a smatra da slučaj "Marović" nije tema kojoj se u Srbiji daje posebna pažnja.

- Nekoliko godina joj je tolerirano sjedenje na nekoliko stolica, jer se očekivalo da će Srbija ipak ići u pravcu normalizacije odnosa s Kosovom. Tome je sada došao kraj. Srbija će morati donijeti odluku o svojoj budućnosti EU ili rastrzanost između različlitih interesa, bez da je u tom metežu ona relevantan subjekt.

Dakle, predsjednik Vučić će biti pod pritiskom da se opredijeli kakvu budućnost Srbija želi. Podrška EU je važna za oporavak Srbije u svakom pogledu jer, ukoliko odustane od EU, to će imati velike posljedice. Nažalost, Vulin je požurio da izjavi da je "za što prije i što sigurnije razgraničenje sa Šiptarima, što prije između nas i njih bude, tvrda i čvrsta granica, prije ćemo moći da se bavimo sobom i svojim narodom”. Ako je to pravac kojim Srbija ide, onda je to izolacija i jačanje autoritarizma i daljnje propadanje Srbije - ocijenila je ona.

Biserko je navela da Srbija nije spremna prihvatiti novonastalu realnost u regionu, što je, tvrdi ona, pogubno kako za region tako i za Srbiju.

- Problem je, međutim, u tome što Srbija ne projektira svoju budućnost u okviru regiona i arhitekture koja rješava balkansko pitanje, a to je članstvo u NATO i EU - istakla je Biserko.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.