REGION

Kosovska rampa: Koje zemlje profitiraju zbog taksi

Dobar posao za najrazvijenije ekonomije svijeta

Kosovo: U februaru ove godine povećan uvoz za 13,4 posto. Arhiv

Avaz.ba

5.5.2019

Kosovska rampa za robu iz centralne Srbije koja tamošnjoj privredi donosi štetu veću od 500 miliona eura godišnje napravila je dobar posao susjednim, ali i najrazvijenijim ekonomijama svijeta.

"Blic Biznis" je istraživao koje zemlje su najviše profitirale zbog embarga na robu iz centralne Srbije i o kolikom je profitu riječ. Podaci govore da su najbolji posao obavile firme iz Slovenije i Sjeverne Makedonije i da su u pitanju milionske cifre.

Prema najnovijim podacima, Kosovo je u februaru ove godine povećalo uvoz za 13,4 posto, odnosno za 27 miliona eura u odnosu na februar 2018. godine. Praktično, nabavke je najviše povećalo iz Slovenije, koja je u odnosu na prije godinu firmama u Kosovu prodala robe za 9,3 miliona eura više. Na drugom mjestu je Sjeverna Makedonija, koja je u februaru na Kosovo plasirala sedam miliona eura robe više nego u istom periodu lani. Slijede Albanija i Turska, odakle je Kosovo povećalo nabavku za oko šest miliona eura.

Interesantno je da peto i šesto mjesto dijele Njemačka i Kina. One su izvoz u Kosovo povećale za gotovo pet miliona eura. Značajno povećanje od oko 1,5 milion eura zabilježila je i Hrvatska, a rast od oko 400.000 eura imale su i firme iz Crne Gore.

S druge strane, kupovina robe iz centralne Srbije istovremeno je smanjena za 98,4 posto. Praktično, u februaru prošle godine firme iz centralne Srbije su na Kosovu prodale robe za 30,1 milion eura, a godinu poslije za minimalnih pola miliona eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.