REPORTAŽA

Zašto Turci masovno dolaze u Crnu Goru

U Kotoru već postoji turska ulica, gdje su česte i svađe među trgovcima zbog sličnih prodajnih artikala

Piše: Evelin TRAKO

7.5.2019

Jedna turska radnja u Budvi - Avaz
Prodaju bižuteriju, lampe, posuđe... - Avaz
Na moru prodaju i kožne jakne koje niko ne kupuje - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Crnogorsko primorje je u posljednje dvije godine nova top-destinacija za trgovce iz Turske. Podaci Poreske uprave Crne Gore kažu da su turski državljani 2017. godine otvorili 435 privrednih društava, a lani čak 1.545.

Pokretanje biznisa u Crnoj Gori dovelo je Tursku u prošloj godini na četvrto mjesto po prilivu stranih direktnih investicija sa skoro 50 miliona eura.

Dobri trgovci

Na papiru to izgleda prelijepo, međutim, u praksi nije baš tako. Ekipa portala Avaz.ba bila je u posjeti Crnogorskom primorju - Kotoru, Budvi i Herceg-Novom. Skoro da nema ulice bez turske radnje. Prodaju ono po čemu su Turci najbolje znani - lampe, bižuteriju, keramičko posuđe, kožnu galanteriju, pašminu, ćilime, parfeme...

U Kotoru već postoji turska ulica, gdje su česte i svađe među trgovcima zbog sličnih artikala.

Naš sagovornik, koji je imao priliku sarađivati s Turcima, kaže da ima raznih problema u poslovanju s trgovcima iz te zemlje.

- Primjetan je masovni dolazak njihovih trgovaca. U razgovoru s njima pokušao sam dokučiti razloge njihovog dolaska na naše primorje. Svi oni kažu da bježe od režima u Turskoj, od Erdoanove politike. I po svijetu traže turistička mjesta, luke gdje se usidre kruzeri i gdje dolaze putnici iz cijelog svijeta. Tu bi se moglo kriti objašnjenje za veliku navalu u Kotor – kaže naš sagovornik.

Kako smo se uvjerili na licu mjesta, Turcima se mora priznati da su možda najbolji trgovci na svijetu. Bosanci i Hercegovci to najbolje znaju – ako si ušao u njihovu radnju, nećeš izaći praznih ruku. O kakvoj se robi radi, najbolje govori sljedeća situacija:

- Dobar dan.

- Ovi parfemi su 100 eura – kaže turski trgovac i prati izraze lica, gestikulacije, naše nećkanje.

- Evo dva za 100 eura – njegova je sljedeća ponuda.

Dok se i dalje premišljamo, on već nudi ta ista dva parfema za 50 eura!

- Isto je i s keramičkim posuđem, koje dolazi iz okoline Kapadokije, gdje su najpoznatiji grnčari na svijetu. Uzmu jednu takvu originalnu posudu i kada dođe mušterija iz Amerike ili Norveške, stave je na pod i skaču po njoj kako bi dokazali da je original. Kada to jedan Norvežanin, koji siđe s kruzera vidi, spreman je platiti i 3.000 eura za tu posudu – priča naš sagovornik.

Turski ugostitelji otvorili su i brojne restorane s tradicionalnom turskom kuhinjom. Pa tako sada na budvanskoj rivi, osim škampi, salate od hobotnice, gambora, raznih vrsta riba, školjki, možete pojesti i sogan-dolmu, sarmu, punjene paprike, baklavu, janjetinu ispod sača.

Širi posao

U Budvi smo razgovarali s Ajdinom (Aydin), koji je prije deset dana otvorio prodavnicu lampi, suvenira, keramičkog posuđa. On je iz Burse.

- Došao sam prije tri mjeseca u Crnu Goru, a radnju sam otvorio prije desetak dana. Uspio sam do sada prodati dva magneta. Nadam se da će biti bolje kada krene sezona i kada dođu turisti. Ovaj prostor plaćam 2.000 eura. Rekli su mi da ovdje dolaze ljudi iz cijelog svijeta – kaže Ajdin.

Na pitanje zašto je otišao iz Turske, kaže:

- Htio sam proširiti posao i tražio sam neku svjetsku destinaciju, a za Budvu su mi kazali da je top.

Ne drže riječ

U razgovoru s domaćim stanovništvom u Budvi, Kotoru i Herceg-Novom stekli smo dojam da su Turci „pomalo čudni u poslu“ te da ne drže riječ.

- Znate kako, dođu, predstave se kao veliki investitori dok ti se ne uvuku pod kožu. Kada je riječ o nekretninama, žele najbolje destinacije, ali kada to treba platiti, isključe telefon i nestanu. Ruku na srce, ima i principijelnih i izuzetno dobrih ljudi. Vidjet ćemo kako će se ovo dalje odvijati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.