ODLUKE

Zbog diskriminacije građana Kosova, Tači ne dolazi u Sarajevo

Odustao od učešća na samitu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji se održava u glavnom gradu BiH

Hašim Tači. Arhiv

Avaz.ba

7.5.2019

Predsjednik Kosova Hašim Tači odustao je od učešća na samitu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji se održava u Sarajevu od 7. do 9. maja, u okviru godišnjeg sastanka Upravnog odbora EBRD, prenose agencije.

Tači je zahvalio EBRD-u na pozivu i jednakom tretiranju Kosova na ovom sastanku i izrazio je žaljenje što neće učestvovati, navodi se u saopćenju iz Predsjedništva Kosova. 

Dalje se obrazlaže da su jedini razlog za neučestvovanje predsjednika Kosova na ovom sastanku visokog nivoa bilateralni odnosi između Republike Kosovo i Bosne i Hercegovine, koji su na najnižem mogućem nivou. 

Nasuprot političkoj volji i našoj državnoj spremnosti da imamo dobre komšijske odnose s Bosnom i Hercegovinom i recipročnim priznanjem, nažalost, do danas ova volja ne samo da nije priznata već je često i zloupotrijebljena. Bosna i Hercegovina još nije priznala Republiku Kosovo i, na nesreću građana obje zemlje, ova zemlja još na snazi drži vizni režim za građane Republike Kosovo. Paradoksalna je takva situacija u kojoj, i nasuprot krvavog rata koji se dogodio i neovisno o tome što još nije postignut sporazum o normalizaciji, slobodno kretanje bez pasoša i bez viza funkcionira između Kosova i Srbije, a s druge strane, Bosna i Hercegovina nastavlja da diskriminira građane Kosova viznim režimom. Ne možemo da shvatimo kako Bosna i Hercegovina primjenjuje i kako se ponaša potpuno antievropski i grublje od same Srbije - navodi se u saopćenju. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.