REGION

Merkel i Makron žele dati novi zamah dijalogu

Preuzeli inicijativu na zapadnom Balkanu

AFP

Avaz.ba

8.5.2019

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) žele dati novi zamah procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova koji se odvija pod okriljem Evropske unije, saopćeno je iz kabineta savezne kancelarke Angele Merkel.

Njemačka i Francuska bile su domaćini samita balkanske šestorke i EU koji je prošle sedmice održan u Berlinu, a na kojem se razgovaralo o nastavku dijaloga Kosova i Srbije.

Na pitanje da li to što su se Njemačka i Francuska direktno uključile u rješavanje kosovskog problema znači da ove zemlje nisu zadovoljne učinkom Evropske unije, portparol savezne vlade kaže da obje zemlje podržavaju nastavak dijaloga.

- Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Emanuel Makron izrazili su punu podršku dijalogu o normalizaciji između Srbije i Kosova. Oni žele dati novi zamah procesu koji se odvija pod okriljem Evropske unije - saopćili su iz njemačke vlade.

Portparol Evropske unije Maja Kocijančič jučer je naglasila da šefica evropske diplomatije Federika Mogerini (Frederica Mogherini) ostaje jedini posrednik u dijalogu Beograda i Prištine.

Ona ističe da se pozdravlja svaki angažman u podršci dijalogu koji olakšava EU, uključujući i mogući novi sastanak i naglašava da Mogerini obavlja svoju misiju. 

Upitani da prokomentiraju ovakve stavove EU, iz njemačke vlade ponavljaju da sarađuju sa Briselom.

- Kao što je navedeno, i predsjednik Makron i kancelarka Merkel u potpunosti podržavaju proces normalizacije uz pomoć Evropske unije - kratko su zaključili iz vlade Njemačke.

Merkel i Makron preuzeli su inicijativu na zapadnom Balkanu u trenutku kada se u Evropi u drugoj polovini maja spremaju izbori zbog kojih je kapacitet briselskih institucija značajno smanjen.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.