TIRANA

Sastanak predsjednika Albanije i Kosova

Ojačati regionalnu saradnju

Hašim Tači i Ilir Meta

Avaz.ba

8.5.2019

Albanski predsjednik Ilir Meta sastao se s kosovskim kolegom Hašimom Tačijem (Hashim Thaci), koji boravi u Albaniji kako bi učestvovao na samitu lidera Procesa Brdo-Brijuni.

Meta je na društvenim mrežama napisao da su tokom susreta "pozitivno ocijenili odlične bilateralne odnose i naglasili potrebu za pojačanom regionalnom saradnjom kao neophodnošću za evropske integracije, te da je liberalizacija viznog režima za građane Kosova, zaslužena“.

U Tirani se sutra pod pokroviteljstvom albanskog predsjednika Ilira Mete održava samit lidera procesa Brdo-Brijuni, čiji je cilj da se prenese politička poruka o težnji zemalja regiona da se integriraju u Evropsku uniju (EU).

Pored predsjednika Kosova, na samitu će na poziv predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Slovenije Boruta Pahora, učestvovati i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović i odlazeći predsjednik Sevjerne Makedonije Đorđe Ivanov.

Pred sutrašnji samit, predsjednik Meta će večeras organizirati večeru dobrodošlice liderima učesnicima samita.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.