TIRANA

Mogerini s Tačijem o dijalogu, a kasnije i sa Vučićem

Sumnje u nastavka dijaloga između Beograda i Prištine

Sastanak Mogherini i Tačija. EEAS

Avaz.ba

8.5.2019

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini (Federica Mogherini), koja je i moderator u dijalogu Beograda i Prištine, sastala se večeras u Tirani sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem (Hashim Thaci).

Kako je objavljeno na Twitter nalogu EEAS, glavna tema razgovora je upravo dijalog, koji je blokiran zbog odluke Prištine da uvede takse na robu iz Srbije, koje ni do danas nisu ukinute. Kasnije večeras u Tiranu stiže i predsjednik koji će se takođe sastati sa šeficom evropske diplomatije.

Mogerini se večeras u Tirani prvi put oglasila posle sastanka o zapadnom Balkanu u Berlinu, izjavom da trenutno ne vidi uslove za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Ona je rekla da je preduslov za to povlačenje ili suspenzija tarifa i da odgovornost sada leži u rukama Prištine.

- Ubijeđena sam da, ako bi se tarife povuke večeras, sutra ujutru bih sazvala novu rundu dijaloga. To bi bilo teško i bolno, kao i obično, ali možda i produktivno. Međutim, u odsustvu pogodne atmosfere, ja ne vidim pesrpektivu nastavka dijaloga. Sada odgovornost leži u rukama onih koji odlučuju na Kosovu - poručila je Mogerini.

Ona je ocijenila da je do zastoja u dijalogu došlo upravo u trenutku kada je moglo da se uđe u fazu intenzivnijih pregovora. Mogerini je takođe naglasila da su EU, zemlje članice, kao i drugi međunarodni partneri tražili da se povuki ili suspenduju tarife.

 - Moj utisak poslije Berina je da nismo blizu nastavka dijaloga, ali to ne znači da odustajemo od posredovanja u dijalogu - rekla je.

Šefica EU diplomatije u zaključku izrazila je nadu da će "mudrost da pobjedi", jer kako je naglasila, "niko neće dobiti ništa od daljeg zastoja dijaloga, a pogotovo ne Kosovo, Srbija i region.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.