TIRANA

Završen sastanak lidera Brdo-Brijuni procesa: O nekim pitanjima je bolje razgovarati iza zatvorenih vrata

I. KRIJEŠTORAC

9.5.2019

U Tirani je završen sastanak lidera zemalja regije koji prisustvuju samitu Brdo-Brijuni procesa. Kako su kazali učesnici, sastanak je bio koristan, razmijenjena su mišljenja o stanju i odnosima u EU, ali i između zemalja zapadnog Balkana. Također je razgovarano i o evropskoj perspektivi zemalja regije. 

- Najvažnija stvar je koja se dogodila na ovom sastanku je jedan od zaključaka, a to je da je ovaj skup odlučio da preporuči EU da pitanje integracije zemalja zapdnog Balkana u Evropsku uniju smatra kao geostrateško i geopolitičko pitanje - izjavio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. 

Činjenica da je održan sastanak na najvišem nivou, članica EU i onih koji to nisu, smatra Džaferović, dobra je poruka bar u smislu relaksacije i poboljšanja odnosa u cijelom regionu.

- Dugo nisam bio na ovakvim sastancima, meni odgovora ako to nije neki uljepšani sastanak idealističkih priča o velikim ciljevima. Ovo je bila realna priča o problemima. Ne možemo mi ignorirati probleme koji postoje, naprimjer, problem granice između BiH i Srbije, problem između BiH i Hrvatske tj. Pelješki most, i tome smo čuli stavove - izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka lidera zapadnog Balkana u Tirani. 

Kako je kazao, ovo je bila prilika i da informiramo o stanju u BiH. 

- Mi šest mjeseci nemamo vlast. Neko ukrade mandat narodu zato što smatra da postoje neki drugi prioriteti. Ako smo demokratska zemlja, onda u demokratiji mora da se poštuje pravo i volja onih koji biraju, a narod je izabrao prije šest mjeseci i mi ignoriramo tu volju - kazao je Dodik.

U suštini, ističe Dodik, čitav sistem ne funkcionira. 

- Mi smo zemlja u dubokom zastoju, nemate ni Vijeće ministara koje je usput uzurpiralo novo pravo Predsjedništva i to treba revidirati. I druga stvar, nemate ni parlamenta, nisu izabrane komisije - izjavio je Dodik. 

Bilo je govora i o najvećem problemu u regiji, ističe Dodik, a to su odnosi Beograda i Prištine. Kako je kazao, nije se htio uplitati u tu priču, ali je Tači naposlijetku problematizirao RS pa je reagirao i on. 

- Ja sam kazao da RS može biti samo pozitivan primjer. Nisam propustio priliku ni da mu kažem da je neprihvatljiva priča o integraciji Kosova, Albanije i još neke tri općine iz Srbije - ističe Dodik. 

Predsjednica Hrvatske i jedan od domaćina Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je kako ne treba dizati tenzije.

- Naravno, nisu sva pitanja jednaka, neka izazivaju veću pažnju javnosti i možda malo ostrašćenije odnose i zato je najbolje o njima razgovarati za okruglim stolom iza zatvorenih vrata, ne treba dizati tenzije u javnosti - ističe Grabar-Kitarović. 

I ona, ali i drugi domaćin Brdo-Brijuni procesa, predsjednik Slovenije Boris Pahor saglasni su da je atmosfera dosta bolja u odnosu na prethodne godine, te se i o otvorenim pitanjima razgovara u okviru civiliziranog dijaloga. 

  




Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Inače, posebnu pažnju privuklo je rukovanje predsjednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija pred početak ovog regionalnog samita.

Vučić i Tači rukovali su se u prisustvu šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, a srbijanski i kosovoski mediji komentirali su rukovanje kao "hladno".

Prištinska TV 7 objavila je kako je Tači potpuno ignorirao predsjedavajućeg Pedsjedništva BiH Milorada Dodika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.