REAKCIJE

Nakon kazne od 70 godina za terorizam u Crnoj Gori, oglasile se Ambasada SAD i britanski ministar

Neuspjeli pokušaj državnog udara u julu 2016. predstavlja jedan od najdrskijih primjera kako Rusija pokušava da podrije evropsku demokratiju, smatra Hant

Antena M

Antena M

9.5.2019

Povodom izricanja presude optuženima u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016, oglasili su se i Ambasada SAD u Crnoj Gori, kao i ministar vanjskih poslova Velike Britanije Džeremi Hant (Jeremy Hunt). 

- Historijski dan za vladavinu prava u Crnoj Gori, kada je 14 osoba osuđeno za pokušaj terorizma, uključujući i dvojicu ruskih GRU agenata - navedeno je na zvaničnom Twitter nalogu ambasade SAD u Podgorici.

Kako dodaju, otvoreno i transparentno suđenje važan je korak.

- On šalje jaku poruku da su nastojanja podrivanja demokratije neprihvatljiva - naveli su u tvitu.

Ministar Hant ustvrdio je da je pokušaj terorizma u Crnoj Gori primjer kako Rusija pokušava da podrije evropsku demokratiju.

- Krivi! Osuđujuća presuda za dvojicu ruskih obavještajaca, za propali pokušaj državnog udara još jedan je primjer kako Rusija pokušava da podrije evropsku demokratiju. Rusija je sjajna zemlja i dio evropske civilizacije... Mora postojati bolji put za nju... - napisao je on na Twitteru.

Iz ambasade Velike Britanije u Podgorici je medijima dostavljena njegova kompletna izjava.

- Neuspjeli pokušaj državnog udara u Crnoj Gori u julu 2016. predstavlja jedan od najdrskijih primjera kako Rusija pokušava da podrije evropsku demokratiju. Ovaj bezobzirni pokušaj GRU-a da se umiješa u crnogorske parlamentarne izbore i podrije crnogorska kandidatura za članstvo u NATO je samo još jedan primjer kako se destabilizujuće i agresivno Rusija ponašala tokom protekle decenije.

Do današnje osuđujuće presude dvojici ruskih obavještajnih oficira koji su odgovorni za planiranje ovog državnog udara se stiglo kroz pravni proces čija transparentnost je bez presedana u Crnoj Gori. Suočene sa mnoštvom dokaza, tvrdnje Rusije da su ova dva čovjeka sakupljali materijal za članak o ruskom vojnom prisustvu u regionu tokom Prvog svjetskog rata su se pokazale apsurdnim - kazao je Hant.

Rusija je, kako je dodao, velika zemlja i suštinski dio evropske civilizacije.

- Moskva mora prestati sa napadima koji podrivaju teritorijalni integritet i demokratske procese u zemljama koje su joj susjedi, kao i u drugim suverenim državama. Velika Britanija poziva Rusiju da izabere drugačiji put – da podržava sigurnost Evrope, poštuje međunarodni sistem zasnovan na pravilima, zahvaljujući kojem su naša društva sigurna, kao i da radi zajedno sa nama da bi bili na nivou zajedničkih odgovornosti koje imamo kao stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija - zaključio je on.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.