RAZGOVORI

Dodik i Kitarović usaglasili mišljenja: Pelješki most važan projekt za BiH i Hrvatsku

Predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine pozvao Kolindu u posjetu našoj državi, što je ona i prihvatila

Kolinda Grabar - Kitarović i Milorad Dodik. Srna

Srna

9.5.2019

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, razgovarao je danas u Tirani sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu.

Dodik i Kitarović razmijenili mišljenja i o izmjenama Izbornog zakona u BiH, te izgradnji Pelješkog mosta, prenosi RTRS. 

Dodik je naglasio da izgradnja Pelješkog mosta nije suprotna interesima BiH, te da će taj projekt biti od značaja i za BiH, i za Hrvatsku, kao i za cijeli region.  On je pozvao predsjednicu Hrvatske da posjeti BiH, što je ona i prihvatila.  

Kitarović je na samitu Brdo-Brijuni u Tirani ponovila da je izgradnja Pelješkog mosta važan razvojni projekt koji je bitan za Hrvatsku, te da ni na koji način ne ugrožava interese BiH.  

- Pitanje Pelješkog mosta apsolutno nije usmjereno protiv interesa BiH - naglasila je Kitarović, obrativši se posebno bošnjačkom članu Predsjedništva BiH, Šefiku Džaferoviću.

Podsjetimo, da stručnjaci već duže vrijeme upozoravaju, da bi za Bosnu i Hercegovinu, koja kod Neuma ima izlaz na more, izgradnja ovog mosta značila gubitak pristupa međunarodnim vodama. 

I dok stručna javnost upozorava na štetne posljedice po interese BiH Dodik se sa Kolindom složio da je izgradnja Pelješkog mosta u interesu naše zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.