BESMRTNI PUK Nišom prodefilovalo nekoliko stotina ljudi

Izvrtanje ruglu: Ratni zločinac na čelu šetnje povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom

Beogradski Fond za humanitarno pravo je kritikovao ovu manifestaciju

RSE / A. Ču.
09.05.2019 23:13

Lazarević: Osuđen na 15 godina

Šetnjom takozvanog "Besmrtnog puka" od logora "12. februar" do centralnog niškog trga i polaganjem vijenaca na Spomenik sovjetskim borcima i Spomenik oslobodiocima Niša, u tom gradu je obilježen Dan pobjede nad fašizmom. 

"Besmrtni puk", u kome je bilo više stotina ljudi, predvodili su kozaci Balkanske kozačke vojske, bajkeri i penzionisani general Vojske Jugoslavije i haški osuđenik Vladimir Lazarević.

Osim potomaka boraca iz Drugog svjetskog rata, u koloni su bili i predstavnici grada, gradskih opština, Nišavskog okruga, pripadnici Vojske Srbije, policije, Srpsko-ruskog humanitrnog centra, izviđači, članovi humanitarnih udruženja, boračkih organizacija i građani koji su svoje najmilije izgubili u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Obraćajući se okupljenima na centralnom gradskom trgu, general Vladimir Lazarević rekao je da počev od srpsko-turskih ratova, preko ratova za spas srpskog naroda na prostoru bivše SFRJ, do posljednjeg rata prije 20 godina i odbrane od NATO agresije, "Besmrtni puk" simbolizuje slobodoljublje i patriotizam, bez obzira na snagu neprijatelja koji napada.

- Poruka današanjeg marša je: mrtve heroje i žrtve odbrane zemlje ne zaboravite, žive poštujte - istakao je Lazarević.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je rekao da 9. maj predstavlja veliki dan za svijet, Evropu i Srbiju, koja je dala nemjerljiv doprinos borbi protiv fašizma.

Beogradski Fond za humanitarno pravo je kritikovao ovu manifestaciju .

- Umjesto promocije antifašizma i evropskih vrednosti ovogodišnje obilježavanje Dana pobjede ponovo se pretvorilo u javno rehabilitovanje i promociju osuđenih za ratne zločine - naveli su iz Fonda na svojoj Facebook stranici.

Lazarević je pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu optužen da je zajedno s generalima Nebojšom Pavkovićem, Sretenom Lukićem i Vlastimirom Đorđevićem sklopio zajednički zločinački pothvat protjerivanja Albanaca s Kosova. Osuđen je na 15 godina.

Komentari

NA VRH