SVEČANOST Član predsjedništva Bosne i Hercegovine

Džaferović u Novom Pazaru: Učinit ću sve da Bošnjaci i van BiH ostvare prava koja im pripadaju

Obilježavanju Dana bošnjačke nacionalne zastave prisustvovali su i predstavnici lokalnih vlasti

Fena
11.05.2019 22:17

Šefik Džaferović u trenutku obraćanja

Foto: Fena

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, rekao je danas u Novom Pazaru na obilježavanju Dana bošnjačke nacionalane zastave da postoji potreba za povezivanjem Bošnjačkih nacionalnih vijeća i za njihovom intenzivnijom saradnjom sa matičnim institucijama u Bosni I Hercegovini.

- Vi ovdje u Sandžaku izborili ste se za mnoga prava koja vam pripadaju, a za ostvarivanje nekih od njih potrebno je uložiti dodatne napore. Uz zaštitu jezika, kulture i identiteta potrebno je ekonomski ojačati ovu regiju. Očekujem da će vlasti u Beogradu izaći u susret vašim opravdanim zahtjevima, to im je obaveza - rekao je Džaferović dodajući da će iskoristiti svoju poziciju da pomogne Bošnjacima i van BiH da se izbore za sve što im pripada.

Uz Džaferovića, obilježavanju Dana bošnjačke nacionalne zastave prisustvovali su i predstavnici lokalnih vlasti te Bošnjačkog nacionalnog vijeća. 

Zastava je podignuta na jarbol uz intoniranje himne sandžačkih Bošnjaka. Dan bošnjačke nacionalne zastave je najveći blagdan Bošnjaka u Republici Srbiji. Ustanovljen je 11. maja na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka. 

Džaferović je izrazio veliko zadovoljstvo što boravi u Novom Pazaru, uputivši čestitke svim Bošnjacima povodom nacionalnog blagdana.

- To je veliki praznik za sve nas Bošnjake bez obzira gdje živjeli, a posebno za vas koji živite u ovom divnom podneblju i ovog autohtonog regiona koji se zove Sandžak - rekao je Džaferović.

Njemu je predsjednik Vijeća, Esad Džudžo uručio plaketu kao najveće priznanje koje daje BNV.

Džudžo je u svom obraćanju kazao da Bošnjake u Republici Srbiji opterećuju najmanje tri pitanja, neprocesuirani ratni zločini, neusklađenost nacionalnog sastava u javnom sektoru i nezadovoljstvo Vijeća Akcionim planom za manjine, ali je istakao da među Bošnjacima postoji konsenzus oko identitetskih pitanja, kao što su grb, simboli, himna i slično, te da Bošnjaci pokušavaju da nađu konsezus oko ustanovo-pravnog položaja Sandžaka kao regionalne samouprave i pravnog položaja Bošnjaka u Srbiji.

Komentari

NA VRH