BEOGRAD

U kojem svojstvu Tači i Daut Haradinaj odlaze na saslušanje u Hag

Kadri Veselji prošle sedmice bio je u Hagu i davao izjave

Daut Haradinaj: Brat kosovskog premijera

A. Ču. / Avaz.ba

13.5.2019

Brat kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, Daut, i kosovski predsjednik Hašim Tači trebali bi narednih dana ići na saslušanje u Specijalni sud u Hag. 

To piše beogradski "Blic", pozivajući se na diplomatske krugove.

Njih dvojica bi trebalo da daju izjave pred Specijalnim sudom za zločine koje su počinili pripadnici OVK nad Srbima i drugim nealbancima na Kosovu, a izvor lista kaže da se u najstrožoj tajni drži u kojem svojstvu će to biti.

Prve optužnice bi, prema saznanjima "Blica", trebalo da budu podignute ove godine.

- Pitanje je da li će oni ići u svojstvu svjedoka ili optuženih. Ipak, indikativno je to da je većina onih koji su bili u statusu svjedoka bili saslušavani u Prištini - prenosi list riječi sagovornika za kojeg navodi da je upućen u dešavanja.

Isti izvor navodi i da je to zapravo jedna od pozadina uzavrele atmosfere i divljanja političara na Kosovu i okidač za usvajanja rezolucije o genocidu Srba.

- Baš taj koji je pretio hapšenjm Srba, Kadri Veselji, prošle sedmice bio je u Hagu i davao izjave, a kasnije se svim silama trudio da to sakrije - naveo je izvor lista.

Što se Ramuša Haradinaja tiče, kako sada stvari stoje, on neće biti predmet optužnice i to zbog nedostatka svjedoka.

- Jasno je, ipak, da će ga odlazak njegovog brata, inače poslanika Alijanse za budućnost Kosova, znatno politički oslabiti - navodi sagovornik lista.

U tom kontekstu, "Blic" prenosi i izjavu prištinskog advokata, Tahira Recaja, akreditovanog od Specijalnog tužilaštva, da zastupa još dvije osobe koje je tužilaštvo pozvalo na saslušanje. On ih međutim, nije želio imenovati.

- I ovog meseca imam još dva klijenta koji će se pojaviti u Specijalnom tužilaštvu, ali njihova imena neću objaviti. Imao sam i druge koji su bili saslušani, a javnost o tome nije bila obaviještena jer oni to nisu željeli - rekao je Recaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.