SJEĆANJA

Simbolički početak rata na Balkanu: Prije 29 godina Zvone Boban nasrnuo je na Refika Ahmetovića, ovo je njegova ispovijest

Kolege su mi odmah vikale da izvadim pištolj i pucam u njega

Screenshot

24sata.hr

13.5.2019

Mogao sam ga ubiti. Napao me na radnom mjestu. Kuže ga je spasio jer ga je odvukao od mene. Mi smo htjeli smiriti situaciju, a Boban je pozivao "Bad Blue Boyse" na teren. To je bilo režirano. Imao sam napunjen pištolj i kolege su me nagovarale da pucam, ali nisam htio. Da se utakmica nastavila, bilo bi mrtvih, pričao je Refik Ahmetović, policajac kojeg je 13. maja 1990. udario Zvonimir Boban.  


Igrali su Dinamo i Crvena zvezda, a nagomilana nacionalna netrpeljivost eskalirala je do nivoa mržnje. Mnogi taj datum smatraju istinskim ili barem simboličkim početkom krvoprolića koje se zbivalo narednih godina na našim prostorima.

Refik od tog dana nosi nadimak Boban.

- Na jugu su se navijači Zvezde uplašili i smirili. Mi smo morali nekako zaustaviti hrvatske navijače. Ali, to nije bilo slučajno. Ograda je pala kao od šale, na terenu je bilo kamenja kao iz tri šlepera. Palice su pucale od siline udaraca. Boban je htio nerede. Nisam očekivao takvu njegovu reakciju. Neki su me i nakon utakmice nagovarali da "ispeglaju" Bobana, ali ja nisam htio.

Toga dana uopće nije trebao raditi.

- Nazvao je šef i zamolio da odem na utakmicu iako sam bio slobodan. Došao sam na stadion dosta ranije i zadatak mi je bio čuvati Zvezdinog golmana.

Potom je detaljno opisao sukob s Bobanom:

- Vidio sam navijača koji je htio mom kolegi staviti onu vatrogasnu kantu na glavu. Odbio sam ga da odbranim kolegu. Tu se Boban umiješao i dobacio sam mu: "A, šta ti hoćeš?" Skinuo sam kacigu i držao je u lijevoj ruci i u jednom mi je trenutku ona ispala. Pošao sam je podići jer policajac ne smije izgubiti svoju opremu i tada sam krajem oka vidio kako se Boban zatrčava prema meni. Udario me koljenom u rebro i pao sam. Kolege su mi odmah vikale da izvadim pištolj i pucam u njega...

Ahmetović je opisao i stanje osiguranja na toj utakmici:

- Postojao je odred specijalne policije, bili su u blizini, ali u tim trenucima nisu bili na stadionu. A jedan se policajac, Srbin iz Knina Stevan Todorović, od straha zaključao u svlačionicu i držao uperen pištolj prema vratima. Da je iko pokušao provaliti, upucao bi ga!

Zbog incidenta kada je udario policajca, Zvonimir Boban, član zlatne "čileanske" generacije mladih jugoslavenskih fudbalera bio je suspendiran, zbog čega, mjesec kasnije, nije putovao na Svjetsko prvenstvo u Italiju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.