REGIJA

David: Postoji realna opasnost od sukoba, nema stabilnosti Srbije bez priznanja Kosova

Kako predviđa, Albanci će „postavljati nove uslove, pored taksi, deklaracije o genocidu ili zahtjeva za pripajanjem Preševske doline“.

Filip David. Arhiv

I.K./Avaz.ba

13.5.2019

Postoji realna opasnost od sukoba, i to ne između vlasti i opozicije, nego protiv neistomišljenika, izjavio je za FoNet pisac i dramaturg Filip David. 

On je ukazao na elemente „puzajućeg fašizma“ i podsjetio da je ideja o organiziranju „građanskih patrola“ već viđena u vrijeme Hitlerovog dolaska na vlast. Kako je kazao, „konfuzija u društvu“ je posljedica pritisaka zbog Kosova, a jedino rješenje je „priznanje Kosova“, budući da „zamrznuti konflikt može proizvesti novi oružani sukob“. 

On obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom, šetnju Besmrtnog puka u Nišu sa generalom Vladimirom Lazarevićem na čelu kolone, vidi kao zloupotrebu tog dana. 

Kako je kazao, to se uklapa u sliku Srbije u kojoj se preuzimanjem ruskog modela pokazuje kako su "svi fašisti, samo mi nismo". 

- Ako na čelo povorke postavite čovjeka koji je s više strana optužen da je učestvovao u stvarima koje se nisu smjele dogoditi, onda cijeloj paradi dajete takvo obilježje - smatra on.

On je istakao i da je riječ „fašizam ispražnjena i bez ikakvog značenja, poput psovke“, ali iz „podzemlja nadiru elementi fašizma koji su u društvu sve prisutniji“. 

Kao „prepoznatljive elemente fašizma“, spomenuo je populizam, nacionalizam, kult ličnosti, demagogiju, prezir prema slabijima, nazivanje neistomišljenika izdajnicima i teorije zavjere, „bez kojih u Srbiji ne postoji zvanična politika“.

 - Od početka devedesetih i tadašnje retorike suštinski se nije ništa promijenilo, jer su na vlasti oni koji su nas gurnuli u sukobe, piromani, koji navodno gase požare - ističe Filip David. 

Ukazao je i na politiku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, nekadašnjeg ministra informiranja koji je, kako je kazao, zatvarao medije. 

- U toj politici je veliko licemjerje i hipokrizija i s njom ne znate šta da radite - ističe on. 

On se pozivao i na Evropsku uniju te ističe kako Kosovo ne može ostati zamrznuti konflikt, jer to nije dobro za evropski put.

Razloge za „konfuziju u društvu“ on vidi u „pritiscima da se riješi kosovski problem“, koji je „pitanje svih pitanja na Balkanu“, uvjeren da, „bez priznavanja nezavisnosti Kosova, nema ni unutrašnje srbijanske stabilnosti niti stabilnosti ovog dijela Balkana“. 

- Priznanje Kosova se mora dogoditi što prije, ističe on, uz dogovor o zaštiti srpske manjine i kulturnog i vjerskog naslijeđa, inače ne isključuje opasnost od otvorenog sukoba sve dok Kosovo ostane kao zamrznuti projekt, koji podrazumijeva varnice sa obje strane. 

Mi znamo da su velike sile te koje će se uključiti u sukob, ako do njega dođe, a to je opasnost, ne samo za Evropu već za čitav svijet - upozorava David. 

On tvrdi da je „Srbija i u prošlosti izbjegavala da prihvati ponuđena rješenja relativno povoljna“ i procjenjuje da će, sa protokom vremena, „stvari biti sve gore“.

Kako predviđa, Albanci će „postavljati nove uvjete, osim taksi, deklaracije o genocidu ili zahtjeva za pripajanjem Preševske doline“. 

Imajući u vidu medijsku situaciju, ako Vučić potpiše priznanje Kosova, David misli da bi za pet dana medijske kampanje o „herojskom gestu koji niko u historiji nije imao hrabrosti i spremnosti učiniti velika većina Srba to „prihvatila kao nešto dobro i pozitivno“. 



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.