ALBANIJA Mnogi osudili nasilje

Tirana: Hiljade građana na protestima, demonstranti bacali Molotovljeve koktele na policiju

Opozicija zahtijeva prijelaznu vladu i prijevremene izbore

I.K./Avaz.ba
13.05.2019 22:35

Foto: Ilustracija

Na antivladinim protestima koji su večeras održani u Tirani demonstranti su bacali molotovljeve koktele i petarde na policiju, koja je stajala ispred zgrade Vlade. Sve to događalo se samo nekoliko sati nakon što su zvaničnici SAD-a i EU zatražili od obje strane suzdržanost. 

Na protesu u prijestonici Albanije okupilo se nekoliko hiljada nezadovoljnih građana.  

Podsjetimo, Ministarstvo unutarnjih poslova uoči protesta je saopćilo kako će opozicija pokušati ponoviti "nasilna djela" od prošlog puta, kada je povrijeđeno i privedeno nekoilko osoba zbog nasilja. 

Treba napomenuti i da su Ambasada SAD u Tirani, kao i zvaničnici EU pozvali albansku opoziciju na suzdržanost od nasilja tokom protesta. 

- Nasilni protesti škode demokratskim reformskim naporima Albanije i njenim izgledima za napredak na putu prema EU - stoji u saopćenju Ambasade  SAD u Tirani.

Nasilje na protestima osudila je i Organizacja za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Nasilje i zastrašivanje dužnosnika međunarodnih organizacija je neprihvatljivo - stoji u saopćenju predsjedavajućeg OESS-a i glavnog sekretara te organizacije. 

Podsjetimo, opoziciona Demorkatska stranka optužila je Vladu da pokušava izazvati "konfrontaciju, sukobe i strah među građanima". Inače, opozicjia protestuje od sredine februara, optužujući vladine zvaničnike za korupciju i krađu glasova na parlamentarnim izborima prije dvije godine. Oni zahtijevaju prijelaznu vladu i prijevremene izbore. 

Tagovi

Protesti Tirana

Komentari

NA VRH