REAKCIJE Potpredsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić

Zastupnica u Evropskom parlamentu pisala Vučiću zbog Vjerice Radete: Sada ste na potezu

Index.hr

Zastupnica u Evropskom parlamentu i potpredsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić pisala je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić.

U pismu se referirala na nalog za hapšenje koji je izdao Međunarodni sud Ujedinjenih naroda za ratne zločine (MICT), a u kojem se od srbijanskih vlasti traži da se dva člana Srpske radikalne stranke (SRS), Vjerice Radeta i Petar Jojić, izruče Hagu.

- Radeta i Jojić optuženi su za nepoštivanje suda jer su u slučaju protiv Vojislava Šešelja prijetili i pokušavali podmititi svjedoke. Prema zaključku Višeg suda, Srbija nema obavezu izručivanja optuženih za nepoštivanje suda i utjecanje na svjedoke, dok je Radeta novinarima izjavila kako dobrovoljno neće otići u Hag te time bacila rukavicu srbijanskom predsjedniku Vučiću, ali i premijerki Brnabić - prenosi Index.hr.

"Gospodine Vučiću i gospođo Brnabić – sada ste vi na potezu! Jeste li doista predani međunarodnim pravnim obavezama i želite li doista Srbiju čim prije vidjeti u Evropskoj uniji? Koliko su vam u stvarnosti važna poglavlja o pravosuđu i temeljnim ljudskim pravima, te o slobodi, sigurnosti i pravdi", upitala je Tomašić u pismu.

NA VRH

Podijeli članak na