SRBIJA

Bez incidenata održana prva Parada ponosa u Novom Sadu

Incident pokušala izazvati skupina srednjoškolaca koja je vikala "Ubij pedera" i "Idite na Kosovo", ali su u tome spriječeni

Protiv Parade protestirao mali broj građana

Fena

17.5.2019

Na prvoj Paradi ponosa održanoj u Novom Sadu okupilo se danas nekoliko stotina ljudi koji su, noseći zastave duginih boja, bedževe i transparente s porukama protiv diskreditiranja LGBT zajednice, bez većih incidenata obilježili 17. maj, Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, javljaju srbijanski mediji.

Incident je pokušala izazvati skupina srednjoškolaca koja je vikala "Ubij pedera" i "Idite na Kosovo", ali ih je policija potisnula.

Kako prenose agencije, protiv okupljenih na Prajdu protestiralo je i desetak građana koji su nosili transparent "Nemoral i gay sramotu - nikad više u javnom životu".

Oni su donijeli ikone i križeve, čitali su Sveto pismo, a s njima je bio i guslar koji je svirao.

- Želja nam je da slobodno podignute glave u svom gradu budemo ono što jesmo. Želja nam je da s ljudima koji nas vole slobodno razgovaramo. Da nas ne tjeraju da se uklapamo u kalupe društva koji su skrojeni prije hiljadu godina. Želja nam je da ne budemo žrtve svakodnevnog nasilja i diskriminacije, da imamo pravo izbora na to da stanemo na ludi kamen kada nađemo osobu koju volimo. Da imamo pravo na brak, na zasnivanje porodica, pravo na život - rekao je na skupu predstavnik grupe "Izađi" Filip Kocevski, prenio je portal 021.rs.

Na Paradi su bili prisutni predstavnici ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Holandije, Njemačke i Velike Britanije, kao i članovi Misije Evropske unije u Srbiji.

Skup je osiguravao veći broj policajaca koji su pristup omogućavali samo sudionicima.

Prva Parada ponosa u Novom Sadu održana je u sklopu Novosadske sedmice ponosa, koji je organizirao Društveni centar Izađi, u saradnji s "Beograd Prideom" i uz podršku Grada Novog Sada i Omladinske prijestonice Evrope Novi Sad 2019.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.