PORUKE

Merkel: Načelno podržavamo evropsku perspektivu zapadnog Balkana

Plenković je rekao da će za vrijeme hrvatskog predsjedavanja EU biti održan samit zemalja jugoistoka

Angela Merkel i Andrej Plenković. Index.hr

Srna

18.5.2019

Njemački kancelarka Angela Merkel istakla je načelnu podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, ali je naglasila da treba uzeti u obzir da kriterijumi za pristupanje moraju biti ispunjeni. 

Svakako ćemo se pozabaviti tim pitanjem - rekla je Merkel, poslije sastanka sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem u Zagrebu. 

Ona je dodala i da se već sada razgovara o zajedničkim strateškim odrednicama hrvatskog predsjedavanja EU.

Pristup Hrvatske Šengenu je izvjestan, na dobrom je putu. Njemačka želi da na tom putu Hrvatskoj bude dobar partner - istakla je Merkel.  

Podsjetila je kako je EU zajednica zemalja koje su se dogovorile da će sarađivati na zajedničkom osnovu, prenose hrvatski mediji.

Postoje struje koje dolaze iz različitih smjerova koje preziru naše vrijednosti i žele urušiti našu zajednicu, da se manjine ne štite, da se u pitanje dovode ljudska prava. Protiv toga moramo odlučno postupati, a Njemačka i Hrvatska su tu na istom tragu - poručila je Merkel. 

Tokom susreta Merkel i Plenković razgovarano je o novim investicijama njemačkih kompanija u Hrvatskoj, te ulaganjima njemačkog telekoma u digitalnu infastrukturu.

Plenković je rekao da će za vrijeme hrvatskog predsjedavanja EU biti održan samit zemalja jugoistoka, ali da sve zemlje prije ulaska u EU moraju ispuniti jasne kriterijume.  

On je istakao da je Hrvatskoj važno da osigura članstvo u Šengenu, kao i ambicija ulaska u evrozonu, te izrazio zadovoljstvo privrednom saradnjom s Njemačkom.

Merkelova večeras prisustvuje centralnom predizbornom skupu HDZ-a povodom izbora za Evropski parlament krajem maja.  

Ovo je prvi bilateralni posjet njemačke kancelarke Hrvatskoj od 2011. i prvi predizborni skup izvan Njemačke kojem će prisustvovati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.