AKTUELNO

Srpska pravoslavna crkva: Nemamo dobre odnose s nekim krugovima u IZBiH

Avaz.ba

19.5.2019

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopćio je da su odnosi s Rimokatoličkom crkvom i s crkvama reformacije u Srbiji, kao i s Islamskom zajednicom Srbije tradicionalno dobri i korektni, ali su potcrtali da se isto "ne može reći za odnose s određenim krugovima Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini". 

- U Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, a naročito u Crnoj Gori, gdje je nedavno potvrđen antievropski i anticivilizacijski prijedlog zakona o crkvama i vjerskim zajednicama - navedeno je u saopćenju SPC-a.

Također, u saopćenju je rečeno da su na poziv Sabora, Patrijaršiju posjetili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

- Sabor je s dužnom pažnjom saslušao izlaganja dvojice srpskih lidera o stanju i problemima našeg naroda u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i šire, kao i o naporima i neravnopravnoj borbi s moćnicima za očuvanje Кosova u sastavu Srbije i o podršci i sveobuhvatnoj pomoći države Srbije našem narodu da opstane na najsvetijoj srpskoj zemlji, Кosovu - rečeno je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.