NA LICU MJESTA Posjetili smo trenutno najveće gradilište u regionu

Autoput Bar – Boljare: Građevinsko čudo u Crnoj Gori

Također, autoputu Bar - Boljare gravitiraju područja Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Srbije, pa on zahvata široko gravitaciono područje sa oko 4,7 miliona stanovnika

E. TRAKO

Radovi na izgradnji autoputa Bar – Boljare zvanično su počeli 11. maja 2015. godine. Prvo je rađena dionica Smokovac – Uvač – Mateševo, duga 41 kilometar i košta 809 miliona eura. O kakvim se građevinskim zahvatima radi, dovoljno govori činjenica da autoput kreće sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca i dolazi do oko 1.100 metara u Mateševu.

42 tunela i 92 mosta i vijadukta

Glavni izvođač je kineska kompanija CRBC (China Road and Bridge Corporation), a najveći podizvođač na autoputu je kompanija "Bemax", koja gradi 11 kilometara tunela u prvoj fazi, sedam mostova i dva nadvožnjaka. Autoput se gradi u smjenama, koje pokrivaju 24 sata sa pauzama. Do sada je iskopano više od 1,2 miliona kubika zemlje, a očekivanja su da će do kraja projekta biti oko 4 miliona kubika iskopnog materijala.

Dio materijala se odlaže na predviđene deponije, a dio će biti iskorišten za nasipe.

Vlada Crne Gore je 85 posto sredstava osigurala iz kredita kineske banke "Exim" na 20 godina i jasno je da se radi o jednom od najskupljih projekata u regiji.

Ekipa portala Avaz.ba imala je priliku boraviti na ovom gradilištu. Stubovi od kojih zastaje dah dokazuju koliko je uznapredovala tehnologija koja omogućava gradnju nevjerovatnih objekata.

Na autoputu Bar – Boljare ukupno je planirana gradnja 42 tunela i 92 mosta i vijadukta. Tuneli čine skoro polovinu trase. Kompanija CRBC radove je počela od najzahtjevnijeg objekta i jednog od simbola budućeg autoputa – mosta Moračica.

Dužine kilometar, bit će to najduži most na prioritetnoj dionici sa stopama visine i do 180 metara. O kakvoj se građevinskoj grdosiji radi, govori podatak da se u jednu kampadu, koja je visine šest metara, utroši oko 360 kubika betona. Zbog lakšeg poređenja, za dvije kampade, odnosno 12 metara visine, utroši se količina betona kao za jednu kvalitetnu zgradu površine 1.000 metara kvadratnih.

Veliki značaj za cijeli region

Ideja o gradnji autoputa nastala je 2009. godine. Prema detaljnom prostornom planu autoputa Bar - Boljare, zona neposrednog utjecaja autoputa obuhvata prostor površine oko 1.400 kvadratnih kilometara koji zahvata više od 100 katastarskih općina, a koje čine djelove teritorija sedam crnogorskih općina: Bar, Cetinje, Podgorica, Kolašin, Andrijevica, Berane, Bijelo Polje.

U ovih sedam općina, prema popisu iz 2011. godine, živi ukupno 338.114 stanovnika.

Također, autoputu Bar - Boljare gravitiraju područja Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Srbije, pa on zahvata široko gravitaciono područje sa oko 4,7 miliona stanovnika.

Obaveza zaposlenja domaće operative

Kada je dogovaran posao, kineska kompanija CRBC je obavezana da će zaposliti 30 posto domaće operative.

Mladen Ulićević, predsjednik Državne revizione komisije, prije nekoliko dana kazao je za crnogorski medij da je projektiranje autoputa urađeno po najvišim standardima u skladu sa smjernicama transevropskih autoputeva koji diktiraju standarde.

- To je prilika za edukaciju inžinjerskog kadra. Na desetine mladih ljudi rade na autoputu, inžinjeri svih oblasti i uvjeren sam da će iskustvo koje stječu na autoputu biti vrlo dragocjeno da se mogu ravnopravno kandidirati i za poslove na drugim tržištima u regionu i Evropi. Što se tiče firmi, više od 30 posto od ukupnog budžeta rezervirano je za domaće kompanije. Više od novčanih sredstava, benefit je u podizanju i osposobljavanju firmi da rade i tako složene poslove, kakav je izgradnja autoputa – kazao je Ulićević.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na