BEOGRAD

Srbija za jačanje dijaloga s Hrvatskom

Agencije

Fena

21.5.2019

Odnosi Srbije i Hrvatske važni su za stabilnost regije i zato je neophodno unaprijediti dijalog i pojačati rješavanje otvorenih pitanja, a posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Srbiji bio bi poticaj saradnji i dijalogu, ocijenjeno je u utorak na sastanku premijerke Srbije Ane Brnabić s hrvatskim ambasadorom u Beogradu Gordanom Bakotom. 

Brnabić i Bakota razgovarali su o situaciji u regiji i bilateralnim odnosima dviju država, a predsjednica srbijanske vlade istaknula je da su odnosi Srbije i Hrvatske važni za stabilnost regije i da je, skladno tome, neophodno jačanje saradnje, saopćeno je iz srbijanske vlade.

Hrvatski ambasador ocijenio je priključenje zapadnog Balkana Evropskoj uniji ključnim za prosperitet svih zemalja regije, dodajući kako će to biti jedno od važnih pitanja tokom predsjedanja Hrvatske EU u prvoj polovini 2020.

Bakota je, kako se navodi, izvijestio Brnabić o cilju Hrvatske da tokom predsjedanja organizira samit EU - zapadni Balkan, na kojem bi važna tema bila upravo europerspektiva zemalja regije i proširenje EU.

Na sastanku je istaknuta važnost unapređenja odnosa u oblasti prava manjina, kako bi svi građani, bez obzira na nacionalnost pripadnost, bili jednako tretirani.

Ocijenjeno je da bi veliki pomak na ovom polju, u interesu obje države, mogao biti napravljen na polju prekogranične suradnje, korištenjem IPA fondova.

Brnabić je zaključila i da je u interesu Srbije i Hrvatske saradnja na unapređenju željezničkog saobraćaja i upozorila da će 2020., u domeni infrastrukturnih projekata, fokus Srbije biti upravo na željeznici, prenosi Hina.

Na sastanku se razgovaralo i o saradnji ekonomskih komora Srbije i Hrvatske i planovima za organiziranje ekonomskog samita dviju država tokom 2019., navedeno je u saopćenju. 

Premijerka Brnabić i ambasador Bakota saglasili su se da bi posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Srbiji u narednom razdoblju bio dobar signal za daljnje unapređenje saradnje i međudržavnog dijaloga, navedeno je u saopćenju srbijanske vlade. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.