REGIJA

Pendarovski potpisao zakone koje Ivanov nije htio

Na snagu stupa 21 zakon

Stevo Pendarovski, potpisao naredbe o stupanju na snagu 21 zakona. Agencije

Blic.rs

21.5.2019

Predsjednik Sjeverne Makedonije, Stevo Pendarovski, potpisao je danas naredbe o stupanju na snagu 21 zakona, koje je odbio da potpiše bivši predsjednik Ðorđe Ivanov, od stupanja na snagu Prespanskog sporazum, pa ni zakone, ni amandmane u vezi sa tim sporazumom i promjenom Ustava, koji se odnose na novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Ivanov je odbio da potpiše i Zakon o jezicima, nakon prvog i drugog usvajanja u parlamentu, a kojim je albanski jezik uveden kao drugi službeni jezik na cijeloj teritoriji te države, uz obrazloženje da je to suprotno makedonskom Ustavu.

Ivanov je okončao svoj mandat 12. maja, a njegov nasljednik Pendarovski smatra da su zaostali zakoni i njihova buduća implementacija od vitalnog interesa za građane Sjeverne Makedonije.

Novi šef makedonske države je potpisao ukaze o stupanju na snagu, između ostalog, i Zakona o izmjenama Zakona o operativno-tehničkoj agenciji, koji se odnosi na finansiranje i rad makedonskih sigurnosnih službi, Zakon o Centralnom registru stanovništva, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci investicijama.

Izmjene Zakona o operativno-tehničkoj agenciji odnose se na način finansiranja i doprinijet će profesionalizaciji sigurnosnih struktura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.