RIJEKA

Hrvatski maturanti još nisu sazreli: Kraj škole slavili uz povike "Hajmo, ustaše" i "Za dom spremni"

A. Ču. / Avaz.ba

22.5.2019

Po uzvicima zagrebačkih i riječkih maturanata dala bi se, vrlo precizno, ispisati dijagnoza društva koje je propustilo baš sve prilike da postane bolje i ugodnije kada bi takva dijagnoza ičemu koristila i kada bi društvo imalo ikakve šanse evoluirati. 

Ovako, isključivo zarad vlastita mira i savjesti, samo ćemo kratko i precizno jednom riječju opisati osobe oduševljene ustašama. Budale, napisao je novinar Indexa Vladimir Matijanić nakon današnje još jedne eskalacije fašizma i nacionalnog primitivizma, i to od koga - maturanata. 

Maturanti širom Hrvatske slave posljednji dan srednjoškolskog obrazovanja, a oni riječki okupili su se, između ostalog, na Delti, piše "Novi list". 

Uobičajeni scenarij s pištoljima na vodu, brašnom, majicama s porukama o vječnom prijateljstvu i “najboljem razredu ikad”, uz “formalno” grljenje i pjevanje potpomognuto alkoholom, i ove je godine začinjeno dizanjem desnice, povicima “Hajmo, ustaše” i “Za dom spremni”. 

- Kada mlada bića nakon osnovne i srednje škole, s glavom punom tek stečenih znanja, izađu na zagrebačke ulice i ondje iz sveg glasa zapjevaju Thompsona ili u Rijeci skandiraju "Hajmo, ustaše" i "Za dom spremni", onda je sasvim izvjesno da je svaka priča o hrvatskom školstvu i slavnom kurikulumu uzaludna - napisao je u svom komentaru Matijanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.