PREVARA

Ruska firma pobjegla iz Vranja, ojađeno 300 radnika

Pretpostavlja se da je bijeg planiran, jer radnicima nisu ispaltili tri plaće

Ilustracija

N. Če. / Avaz.ba

24.5.2019

Ruska firma "Spilit" pobjegla je takoreći preko noći iz Vranja na jugu Srbije i na cjedilu ostavila 300 radnika.

Rukovodstvo Vranja iznenađeno je odlukom kompanije "Spilit" da naprasno iznese mašine iz proizvodnih hala i nestane iz ovog grada, izjavio je za pomoćnik gradonačelnika Vranja za privredu Nenad Veličković.

Veličković kaže da gradska vlast na svaki način pokušava da stupi u kontakt sa rukovodstvom "Spilita" ali da na njihove pozive niko ne odgovara.

Prema njegovim riječima, gradska vlast je ranije imala odličnu saradnju i dobre kontakte sa ljudima iz "Spilita".

– Čak su bili zainteresirani i u razgovoru izrazili želju da u slobodnoj zoni prošire proizvodnju i da kupe zemljište kako bi napravili svoje proizvodne pogone – kaže on i ponavlja da su iznenađeni i zatečeni ovakvom odlukom.

"Spilit" je u Vranju proizvodnju počeo sa 130 radnika a sada ih je bilo i duplo više, procijenjuje Veličković, dodajući da gradska vlast ne raspolaže relevantnim podacima o neisplaćenim zaradama.

– Nadležnost grada ne postoji, oni su privredno društvo i nismo imali nikakve poslovne odnose sa njima – rekao je on i dodao da "Spilit" nije ništa dobio od grada Vranja već je halu i zemljište zakupljivao od Jumka.

Prema posljednjoj objavi u registru privrednih društava kod Agencije za privredne registre 20. maja ostavku na mjesto direktora "Spilita" podnio je Ivan Tripković. Radnici tvrde da im nisu isplaćene tri plaće, što se smatra dijelom palna  o napuštanju biznisa u Vranju.

U tom registru navedeno je da je 49 posto "Spilita" u vlasništvu beogradskog "Hollodexa" dok je 51 postou vlasništvu ruskog partnera OOO Korolj Divanov.







Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.