SRBIJA Glavni haški tužilac

Bramerc: Postoji pravna osnova da Radeta i Jojić budu izručeni Hagu

U izvještaju koji će prezentirati 17. jula pred Vijećem sigurnosti UN-a ukazao da regionalna saradnja nije dobra kao što bi trebala biti

RTS
26.05.2019 14:39

Glavni haški tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz) izjavio je da Srbija mora postupati po sudskim odlukama kada je riječ o članovima Srpske radikalne stranke Vjerici Radeti i Petru Jojiću i da je postojeća pravna osnova dovoljna da oni budu izručeni Hagu.

- Znam da neki pravni stručnjaci u Srbiji imaju drugačije mišljenje i da neke sudske odluke idu u drugom pravcu, ali moje mišljenje je da je postojeća pravna osnova apsolutno dovoljna da bi ove osobe bile izručene Hagu, kako bi im bilo suđeno - rekao je Bramerc za RTS.

On je naveo da Srbija, kao i druge zemlje članice UN-a, ima obavezu sarađivati s Haškim tribunalom.

Bramerc kaže da je u izvještaju, koji će prezentirati 17. jula pred Vijećem sigurnosti UN-a, ukazao da regionalna saradnja nije dobra kao što bi trebala biti.

- Kada je riječ o organiziranom kriminalu, trafikingu, situacija je dobra, ali svaki put kada se dotaknemo slučajeva ratnih zločina, naročito u vezi s počiniocima na srednjem ili višem nivou, tu je politička dimenzija i to negativno utječe na kvalitet regionalne saradnje - rekao je Bramerc.

Komentari

NA VRH