SRBIJA

Bramerc: Postoji pravna osnova da Radeta i Jojić budu izručeni Hagu

U izvještaju koji će prezentirati 17. jula pred Vijećem sigurnosti UN-a ukazao da regionalna saradnja nije dobra kao što bi trebala biti

RTS

26.5.2019

Glavni haški tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz) izjavio je da Srbija mora postupati po sudskim odlukama kada je riječ o članovima Srpske radikalne stranke Vjerici Radeti i Petru Jojiću i da je postojeća pravna osnova dovoljna da oni budu izručeni Hagu.

- Znam da neki pravni stručnjaci u Srbiji imaju drugačije mišljenje i da neke sudske odluke idu u drugom pravcu, ali moje mišljenje je da je postojeća pravna osnova apsolutno dovoljna da bi ove osobe bile izručene Hagu, kako bi im bilo suđeno - rekao je Bramerc za RTS.

On je naveo da Srbija, kao i druge zemlje članice UN-a, ima obavezu sarađivati s Haškim tribunalom.

Bramerc kaže da je u izvještaju, koji će prezentirati 17. jula pred Vijećem sigurnosti UN-a, ukazao da regionalna saradnja nije dobra kao što bi trebala biti.

- Kada je riječ o organiziranom kriminalu, trafikingu, situacija je dobra, ali svaki put kada se dotaknemo slučajeva ratnih zločina, naročito u vezi s počiniocima na srednjem ili višem nivou, tu je politička dimenzija i to negativno utječe na kvalitet regionalne saradnje - rekao je Bramerc.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.