IZBORI

95 posto biračkih mjesta obrađeno: SDP slavi, HDZ se uhvatio 12. mandata "kao pijan plota"

Prvi put je samostalno nastupila Samostalna demokratska srpska stranka

Hrvatski birači birali 12 poslanika. AFP

I. KRIJEŠTORAC/ E. ŠALJA

26.5.2019

Više od 95 posto biračkih mjesta na euroizborima u Hrvatskoj je obrađeno, a situacija izgleda ovako: HDZ pripast će 4 mandata, SDP isto toliko. 

Po jedan mandat osvojili su Nezavisna lista Mislava Kolakušića, Hrvatski suverenisti, Živi zid i Amsterdamska koalicija. 

Raspodjela mandata

HDZ: Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol Željana Zovko

SDP: Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matić, Romana Jerković

Hrvatski suverenisti: Ruža Tomašić

Nezavisna lista Mislava Kolakušića: Mislav Kolakušić

Živi zid: Ivan Vilibor Sinčić

Amsterdamska koalicija: Valter Flego  

Bernardić : To je naš zajednički uspjeh

Na osnovu 95,91 posto obrađenih redovnih biračkih mjesta SDP je osvojio 18,54% glasova, odnosno, 4 mandata. Tako će u Evropski parlament Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matić i Romana Jerković. 

Predsjednik SDP Davor Bernardić zahvalio je pojedinačno kandidatima s liste, kao i ostalim članovima stranke, kako kaže na izvrsno odrađenom poslu. To je naš zajednički uspjeh, rekao je Bernardić. 

- Pokazali ste odgovornost, odlučivali ste o sudbini naše zemlje u Evropskoj uniji. Posebno se moram zahvaliti svim građanima naše zemlje koji su dali povjerenje našoj listi, koji su dali glas za ravnopravnu Hrvatsku, za SDP, svima koji ste porepoznali našu borbu za čovjeka. Puno je posla pred nama, no ono što smo napravili danas je najava toliko potrebnih promjena u Hrvatskoj. Neću i ne smijem zaboraviti kome zasluge za ovaj uspjeh pripadaju, pripadaju vama, vi ste se izborili, napravili ste to zato jer se svjesni trenutka u kojem se nalazi naša zemlja - poručio je Bernardić. 

HDZ-ovci u šoku

Bernardićevo obraćanje u stožeru HDZ gledali su u nevjerici. Naime, neposredno prije  objave novih rezultata vitez Željko Reiner je rekao da su "zabili duplo više golova od SDP-a i da se računaju samo mandati, a ne postoci".

Jedan visokopozicionirani HDZ-ovac, bivši ministar koji je dio unutarstranačne opozicije, izjavio je za Index.hr da su se "uhvatili nepostojećeg 12 mandata kao pijan plota umjesto da govore o postocima" 

- Kad bismo razgovarali o postocima morali bismo priznati da je ovo najlošiji rezultat HDZ-a ikada. Mogli smo sastaviti listu koja bi bila Real, a sastavili smo ovakvu. Ovako loš rezultat nismo imali ni kad smo izgubili parlamentarne izbore - izjavio je on. 

Iako je obraćanje Andreja Plenkovića prvobitno planirano za 23:30 ili najkasnije 23:45 on se obratio tek iza ponoći.  

- Od sutra krećemo u analizu, vidjet ćemo što smo mogli napraviti bolje, ali mislim da smo uoči današnjeg dana napravili sve. Današnji dan je naša relativna pobjeda, ali bili bismo zadovoljniji petim mandatom - izjavio je Plenković. 

Amsterdamska koalicija

Amsterdamska koalicija osvojila je, prema prvim preliminarnim rezultatima, 5,36 posto glasova što znači jedan mandat u Europskom parlamentu, a on će pripasti nositelju njihove izborne liste, istarskom županu i potpredsjedniku IDS-a Valteru Flegi. 

Postići takav rezultat u kontekstu trendova koje vidimo u hrvatskoj politici je nešto nevjerojatno. Dobro je imati osjećaj da smo dobili mandatu EP-u - istakao je Flegoj. 


Most

Hrvatski mediji pišu kako su, najveći gubitnici izbora definitivno članovi Mosta, koji nisu ni prešli izborni prag pa samim tim neće imati niti jednog predstavnika u EU parlamentu. 

Miro Bulj je rekao kako ne vidi Most kao gubitnike te da je MOst ponudio najbolje što je mogao. 

- Ne bih rekao da smo na dnu. Politička smo opcija koja je na nekih 5 posto. Ne bih rekao da je to ogroman uspjeh, ali nakon svega što su nam napravili mi smo još uvijek tu - kazao je on.

Inače, Hrvatski birači birali su 12 poslanika u Evropskom parlamentu, što je za jedan više nego na izborima 2014. godine.  Od 12 izabranih, 11 će zauzeti svoja mjesta nakon izbora, a jedan preostali nakon povlačenja Velike Britanije iz EU. Na trećim izborima u Hrvatskoj za Evropski parlament po prvi put je samostalno nastupila Samostalna demokratska srpska stranka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.