REGION Nema rješenja za pitanje Kosova

Ljajić: Zamrznuti konflikt nije u interesu Srbije, Beograd treba imati aktivnu ulogu

Zatražiti odgovor od evropskih institucija

Avaz.ba / Srna
27.05.2019 09:29

Rasim Ljajić

Foto: Arhiv

U Vladi Srbije postoji apsolutno jedinstvo o tome da zamrznuti konflikt nije u interesu Srbije i da Beograd treba imati aktivnu ulogu u traženju održivog i trajnog rješenja za pitanje Kosova, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

On je rekao kako vrijeme u ovom slučaju nije saveznik Srbije i da Beograd ne treba čekati da "rode vrate Kosovo u ustavnopravni sistem Srbije".

Naveo je i kako neće prisustvovati sjednici Skupštine Srbije na kojoj će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iznijeti izvještaj o Kosovu, jer će s kolegom iz BiH, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem u Sarajevu razgovarati o šteti koju su prištinske takse nanijele privredi Srbije u BiH.

- Mi ćemo zatražiti jednostavan odgovor od evropskih institucija da li CEFTA uopće više postoji ili je potrebno njeno redefiniranje s drugim konstituentima - rekao je Ljajić.

On je istakao kako se Beograd od uvođenja taksi ponašao krajnje uzdržano i odgovorno i da je vodio računa da nijednom odlukom ne pogorša položaj Srba na Kosovu, posebno u enklavama.

- Mi smo svakako pretrpjeli ekonomsku štetu, ali je politička šteta Prištine zbog uvođenja taksi, također, bila velika, iako to oni neće priznati. Kosovo zbog taksi prvi put gubi bezrezervnu političku podršku koju je do sada imalo. Osim toga, gube i potrošači na Kosovu koji moraju sada plaćati skuplje proizvode koji su zamijenili srpske - naveo je Ljajić.

Komentari

NA VRH