KOSOVO

Dok Vučić traži podršku Rusije i Kine, Haradinaj se oglasio na Twitteru

Antena M

28.5.2019

Nakon što je zbog upada specijalnih jedinica ROSU na sjever predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti, isto je učinilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova. 

Ta informacija potvrđena je Tanjugu u MUP-u. RTS javlja da je "Srbija pokrenula intenzivne diplomatske aktivnosti". 

Predsjednik Srbije zatražio je od zapadnih političkih centara da obuzdaju Prištinu i stavio do znanja da Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje na Kosovu. Od saveznika Rusije i Kine očekuje se svaka vrsta pomoći i podrške. 

Predsjednik Vučić će o detaljima ove situacije govoriti u Skupštini Srbije u nastavku posebne sjednice o situaciji na Kosovu.

Istovremeno, kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da su specijalne snage jutros izvele operaciju hapšenja u općinama na sjeveru Kosova i istakao da je riječ o "operaciji protiv krijumčarenja i organiziranog kriminala".

- U sjevernim općinama Kosova odvija se operacija protiv krijumčarenja i organiziranog kriminala u okviru naše posvećenosti primjeni vladavine prava za sve. Potvrđujem da je ova operacija uperena protiv organiziranog kriminala i meta su joj, također, policijski i carinski zvaničnici. Pozivam građane da ostanu mirni - tvitovao je Haradinaj.

Funkcioneri i članovi Srpske liste, koji su bili u Beogradu zbog sjednice Skupštine Srbije posvećene Kosovu, uputili su se jutros na vijest o akciji ROSU u Kosovsku Mitrovicu.

Saopćenje kosovske policije:

- Danas je u saradnji kosovske policije i Policijskog inspektorata Kosova, kao i drugih relevantnih jedinica, na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini izvršena operacija koja je za rezultat imala hapšenje nekih policijskih zvaničnika i nekih građana.

Ovoj operaciji prethodila je višemjesečna istraga PIK-a i kosovske policije, predvođene Specijalnim tužilaštvom Kosova, koja je rezultirala sumnjom o uključenosti nekih policijskih zvaničnika i nekih građana u učešće i organiziranje kriminalne grupe, u vezi s drugim krivičnim djelima krijumčarenje robe i zloupotreba službenog položaja, davanje mita itd.

Uprkos oružanom otporu u Sjevernoj Mitrovici, policijska akcija se nastavila, uključujući hapšenja i kontroliranje nekih lokacija, što je rezultiralo konfiskacijom relevantnih dokaza, kao i dugih cijevi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.