REAKCIJE

Azem Vlasi za "Avaz": Reakcije Beograda na policijsku akciju na Kosovu su zlonamjerne

Međunarodne misije prisutne na Kosovu sasvim dobro razumiju šta se događa

Vlasi: Albanci, Srbi i Bošnjaci u kriminalnim radnjama dobro sarađuju

S. DEGIRMENDŽIĆ

28.5.2019

Dramatična je situacija na Kosovu, gdje kosovska policija provodi akciju. Osim što je uhapšeno više policijskih zvaničnika i građana, povrijeđeno je nekoliko pripadnika policije, među kojima ima i ranjenih hicima iz vatrenog oružja. Cilj akcije je hapšenje osumnjičenih za krijumčarenje, organizirani kriminal i ostala krivična djela, saopćila je policija Kosova.

Azem Vlasi, ugledni advokat iz Prištine i politički analitičar, za "Avaz" je komentirao ovu akciju.

- Današnja akcija policije Kosova na sjevernom dijelu je uobičajena, a na udaru su pojedinci i grupe koje se bave švercom i drugim kriminalom. Među njima ima i policajaca. Činjenica je da su među uhapšenima većinom Srbi koji tamo žive u većini, ali ima i Albanaca i Bošnjaka koji u kriminalnim radnjama dobro sarađuju - kazao je Vlasi. 

On se osvrnuo i na reakcije iz Beograda na ovu akciju, povodom koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio punu borbenu gotovost vojske i rekao da će "vojska zaštititi narod" ukoliko dođe do ozbiljnog ugrožavanja poretka i života.

- Reakcije iz Beograda su uobičajene, zlonamjerne i netačne. Žele prikazati da je to akcija vlasti protiv kosovskih Srba. Upravo takvom politikom vlasti Srbije su doprinijele da neki Srbi, posebno na sjeveru Kosova, misle da su iznad zakona i izvan nadležnosti vlasti Kosova.

A što se tiče igre s vojskom, Vučić je prije izvjesnog vremena podigao njenu borbenu gotovost na najviši nivo kada se predsjednik Kosova Hašim Tači provozao čamcem po jezeru Gazivode, koje je sasvim na teritoriju Kosova.

Međunarodne misije prisutne na Kosovu sasvim dobro razumiju šta se događa i one podržavaju borbu protiv kriminala - zaključio je Vlasi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.