REGION

Haradinaj nakon izvještaja EK: Takse ostaju do priznanja Kosova

Mješovit pregled stagnacije i napretka

Ramuš Haradinaj. Arhiv

RTK2

30.5.2019

Nakon što je Evropska komisija u izvještaju o Kosovu zatražila da se ukinu takse od 100 posto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, premijer Kosova Ramuš Haradinaj ponovio je da će takse biti ukinute kada se postigne "sveobuhvatni sporazum o uzajamnom priznanju Kosova i Srbije".

Haradinaj je izvještaj EK o napretku za Kosovo, nakon sastanka sa šeficom Ureda EU u Prištini Natalijom Apostolovom (Nataliya), od koje je dobio dokument, nazvao "mješovitim pregledom stagnacije i napretka ostvarenog tokom godinu dana", piše RTK2.

Apostolova je kazala kako izvještaj o napretku potvrđuje "evropsku perspektivu šest zapadnih balkanskih partnera, uključujući Kosovo", dok istovremeno ukazuje na probleme u regionu za koji se očekuje da će jednog dana postati dio Evropske unije.

U izvještaju Evropske komisije o Kosovu, koji je predstavljen u Briselu, navodi se da kosovske vlasti moraju ukinuti stopostotne takse na robu iz BiH i Srbije, uz konstataciju da je odluka Prištine o taksama ugrozila napore za regionalnu saradnju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.