REGION

Šuica: Izmjene Izbornog zakona ključne za evropsku perspektivu BiH

Fena

Fena

30.5.2019

Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Dubravka Šuica ocijenila je u razgovoru za Fenu kako podržava proces proširenja Evropske unije što bi, po njenom mišljenju, bilo dobro za ukupne odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske, no isto tako smatra kako je potrebno što prije riješiti sigurnosna pitanja i Izborni zakon u BiH.

Kad je u pitanju njen stav o proširenju Unije i kandidatskog statusa BiH te ono za što će se zalagati u svom trećem mandatu u Evropskom parlamentu kada je BiH u pitanju, Šuica je istaknula da je zagovornica proširenja EU. 

- Velika sam zagovarateljica proširenja Evropske unije, a samim time i zagovarateljica proširenja na Bosnu i Hercegovinu što potvrđuje i moja potpredsjednička funkcija u Izaslanstvu Evropskog parlamenta za odnose s BiH te Kosovom. Smatram kako je proces proširenja Unije jedan od najprivlačnijih elemenata za države kandidatkinje i proces koji garantira potrebne reforme - kazala je Šuica.

Kad je konkretno BiH u pitanju, proširenje bi, smatra HDZ-ova eurozastupnica, bilo dobro i zato što u BiH žive hrvatski državljani.

- Naravno da mi je stalo do toga s obzirom na to da je Bosna i Hercegovina naš najbliži susjed s kojim dijelimo oko 1000 kilometara dugu granicu, ali i zbog naših sunarodnjaka Hrvata koji tamo žive. Mišljenja sam kako je članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i u interesu Republike Hrvatske, ali i u interesu mira i stabilnosti u cijeloj jugoistočnoj Europi - istaknula je Šuica.

Iako je za proširenje EU i prijem BiH u članstvo, Šuica je također istaknula problem neusvajanja novog Izbornog zakona koji bi, kako kaže, onemogućio biranje predstavnika najmalobrojnijem konstitutivnom narodu u BiH.

- Postoji niz otvorenih pitanja koja usporavaju napredak BiH na njezinom europskom putu, a na koja sam u više navrata upozoravala. Nažalost, naše poruke koje uporno komuniciramo vladama Bosne i Hercegovine s ciljem hitne izmjene Izbornog zakona kako bi se zaustavila manipulacija na izborima i osigurala pozitivna, poštena i jednaka zastupljenost sva tri konstitutivna naroda ponovno su u potpunosti izignorirane. U međuvremenu su održani još jedni izbori bez usvojenih izmjena zakona čime je položaj Hrvata u BiH dodatno otežan jer nisu bili, niti su još uvijek u poziciji samostalno odabrati svog predstavnika - kazala je HDZ-ova zastupnica.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.