REGION

Mihailo: Amfilohije namjerava Crnu Goru pretvoriti u velikosrpski garnizon

Svetosavska ideologija koju on zastupa zasnovana je na vulgarnom i feudalnom tumačenju hrišćanstva

Mitropolit Mihailo

Avaz.ba / Antenam.net

30.5.2019

Poglavar Crnogorske pravoslavne crkve, mitropolit Mihailo poručuje da mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije podriva Crnu Goru i nasrće na Crnogorce svim mogućim subverzivnim načinima i sredstvima, uključujući i kletvu.

Podsjetimo, Amfilohije je nedavno poručio kako će Crna Gora biti prokleta dok se ne vrati Njegoševa crkva na Lovćenu.

- Poteže to sredstvo mračnog značenja, kojim umišlja da priziva sile zla da se stušte na svakoga ko pokuša da ukloni limeni objekt s Rumije i nelegalno izgrađenu, takozvanu krstionicu, u Tivtu, što je svojevrsna glupost. Očito, uzor mu je Sveti Sava, koji se, pričaju svetosavci, koristio kletvom. Pa je, vele, u Hercegovini prokleo žabe da ne krekeću u barama, jer su mu smetale dok spava - kazao je mitropolit Mihailo.

Tom, kako navodi besmislicom, svojevremeno se koristio i patrijarh Mojsije Rajović Čurla, koji je sjedio na tronu srpskih patrijarha u Peći od 1712. do 1726. godine.

- Čurla je uljeto 1714. godine iz Bosne, preko čevskog vojvode Vukote Vukašinovića, pisao nepokornim Crnogorcima da je Božijom voljom i Sultanovom milošću određen da upravlja "stadom preporučenim mu od Boga". Na kraju veli kako treba da iskažu poslušnost i zatraže milost od velikoga Padišaha, i završava prijetnjom "ako me ne poslušate, znajte da ću na vas bačiti teško prokletstvo sa Zborom koji mi je Bog da s vladikama i naredit ću u svoj mojoj jurisdikciji da vas Gospod Bog istraži". Koliko je poznato, Crna Gora je pretekla i opstala kao država, a Crnogorci se nisu istražili, nego su, koliko znamo, zdravo i dobro - poručuje Mihailo.

Mitropolit Mihailo kaže i kako Amfilohije namjerava da Crnu Goru pretvori u velikosrpski garnizon.

- Taj ambiciozni i destruktivni čovjek, Amfilohije, koji o zlu misli cijeloj zemlji i svim njenim građanima, namjerava da zemlju pretvori u velikosrpski garnizon. Svetosavska ideologija koju on zastupa, zasnovana je na vulgarnom i feudalnom tumačenju hrišćanstva, koja demokratiju pretpostavlja diktaturi popova. Zato su njegovi svetosavski politički favoriti iz opozicije, opasni ljudi koji streme najvišim dužnostima u zemlji. Jer je djelatnost njihovih partija zasnovana na velikosrpskoj šovinističkoj ideji koja ima ishodište u njegovoj crkvi i njemu lično. Bilo bi mudro da se tome zlu, koje on indukuje i u duhovnoj i u političkoj sferi, i s njim rukovodi, što prije stane nakraj, a njegove kletve će se njemu obiti o glavu - poručuje mitropolit Mihailo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.