REAKCIJE Predsjednik Srbije

Vučić šokiran nereagiranjem EU: Ako nisu u stanju garantirati sporazum, neka nam to kažu

On je kazao i kako njegova zemlja "zna šta joj je činiti" ako ta reakcija izostane

Avaz.ba
31.05.2019 13:18

Foto: Tanjug

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je kako je apsolutno šokiran činjenicom da Evropska unija nije reagirala na izjavu Hašima Tačija da "Priština neće provoditi u djelo što je potpisala u Briselu", misleći na formiranje Zajednice srpskih općina.

On je kazao i kako Srbija "zna šta joj je činiti" ako ta reakcija izostane.

- Čekali smo 24 sata da Evropska unija reagira. Apsolutno sam šokiran da niko nije riječ rekao za dokument koji je potpisan u Briselu, a čije provođenje je garantirala EU. Ako ne važe za Albance ti dokumenti, ne znam šta misle s kim u budućnosti da razgovaraju - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je istakao i kako to dovoljno govori o težini situacije u kojoj se nalaze, kazavši kako smatra da je vlastima Kosova najvažnije da ih ''američka misija pri OSCE-u pohvali za antikorupcijsku akciju", navodeći da je to bila "antikoorupcijska akcija koliko su protiv korupcije orijentirani Haradinaj i Tači".

- Za mene je mnogo važnije i indikativnije to što šute Nijemci, Englezi i Francuzi i Brisel. U Briselu su taj dokument potpisali Tači i Dačić, ali u prisustvu Ketrin Ešton (Catherine Aston). Nije tamo bio sveti Petar, već Ketrin Ešton kao visoki predstavnik EU. Ako EU nije u stanju garantirati sporazum u čijem je sastavljanju sama učestvovala, neka nam to kažu, da znamo da ti sporazumi nemaju više nikakvu pravnu snagu - poručio je Vučić.

Srbijanski predsjednik je s tim u vezi istakao i kako će se onda i druge stvari odvijati na drugačiji način.

- Unijet će to dodatnu nesigurnost i mnogo problema svim stranama, ali je važno da nas EU po tom pitanju informira umjesto što nas informiraju o raznim glupostima koje im neki politički tajkuni pišu - izjavio je Vučić.

U iščekivanju reakcije Evropske unije on je kazao i kako, ukoliko ne bude reakcije EU, Srbija zna šta joj činiti.

Komentari

NA VRH