REAKCIJE

Vučić šokiran nereagiranjem EU: Ako nisu u stanju garantirati sporazum, neka nam to kažu

On je kazao i kako njegova zemlja "zna šta joj je činiti" ako ta reakcija izostane

Tanjug

Avaz.ba

31.5.2019

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je kako je apsolutno šokiran činjenicom da Evropska unija nije reagirala na izjavu Hašima Tačija da "Priština neće provoditi u djelo što je potpisala u Briselu", misleći na formiranje Zajednice srpskih općina.

On je kazao i kako Srbija "zna šta joj je činiti" ako ta reakcija izostane.

- Čekali smo 24 sata da Evropska unija reagira. Apsolutno sam šokiran da niko nije riječ rekao za dokument koji je potpisan u Briselu, a čije provođenje je garantirala EU. Ako ne važe za Albance ti dokumenti, ne znam šta misle s kim u budućnosti da razgovaraju - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je istakao i kako to dovoljno govori o težini situacije u kojoj se nalaze, kazavši kako smatra da je vlastima Kosova najvažnije da ih ''američka misija pri OSCE-u pohvali za antikorupcijsku akciju", navodeći da je to bila "antikoorupcijska akcija koliko su protiv korupcije orijentirani Haradinaj i Tači".

- Za mene je mnogo važnije i indikativnije to što šute Nijemci, Englezi i Francuzi i Brisel. U Briselu su taj dokument potpisali Tači i Dačić, ali u prisustvu Ketrin Ešton (Catherine Aston). Nije tamo bio sveti Petar, već Ketrin Ešton kao visoki predstavnik EU. Ako EU nije u stanju garantirati sporazum u čijem je sastavljanju sama učestvovala, neka nam to kažu, da znamo da ti sporazumi nemaju više nikakvu pravnu snagu - poručio je Vučić.

Srbijanski predsjednik je s tim u vezi istakao i kako će se onda i druge stvari odvijati na drugačiji način.

- Unijet će to dodatnu nesigurnost i mnogo problema svim stranama, ali je važno da nas EU po tom pitanju informira umjesto što nas informiraju o raznim glupostima koje im neki politički tajkuni pišu - izjavio je Vučić.

U iščekivanju reakcije Evropske unije on je kazao i kako, ukoliko ne bude reakcije EU, Srbija zna šta joj činiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.