REAKCIJA

Ambasada Rusije: Ponašanje Prištine presedan sa dalekosežnim posljedicama

Ambasada Rusije u Beogradu. Ilustracija

Srna

31.5.2019

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da postupci vlasti Kosova, koje su ruskog službenika misije UNMIK pretukle i proglasile nepoželjnom osobom, predstavljaju demonstraciju nepoštovanja Prištine prema UN i presedan koji će imati dalekosežne posljedice.

U saopćenju koje je medijima proslijedila Ambasada Rusije u Beogradu, navodi se da Rusija ovakve postupke Prištine smatra nastavkom očiglednog zaoštravanja međunacionalnih odnosa u ovoj pokrajni, kao i prezir prema međunaordnim normama diplomatske komunikacije.

Nemoguće je ne primijetiti da su ovakvi postupci postali mogući samo zbog toga što Zapad kosovarima gleda kroz prste - navodi se u saopćenju.

Ruska Federacija će, kako se dodaje, nastaviti da preduzima sve neophodne radnje kako bi zaštitila svoje građane u skladu sa međunarodnim pravom i nacionalnim zakonodavstvom. U saopćenju se napominje da je ministarstvo vanjskih poslova Kosova, proglasilo nepoželjnom osobom državljanina Rusije, službenika UNMIKA na Kosovu Mihaila Krasnoščekova.

Rusko ministarstvo ističe da je Krasnoščekov, bez obzira na diplomatski imunitet, uhapšen i surovo prebijen u toku operacije kosovskoalbanskih specijalnih jedinica u srpskim opštinama na sjeveru u utorak, 28. maja.

U saopćenju se napominje da se trenutno Krasnoščekov nalazi na liječenju u Beogradu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.