BUDVA Tri nijanse crvene

Rusija, Kina i Turska mijenjaju dinamiku globalne moći, SAD ne misle tako

Falon na 2BS forumu

Mina
31.05.2019 18:52

2BS forum u Budvi

Foto: Mina

Rusija, Kina i Turska mijenjaju svjetski poredak i konstelaciju snaga na međuanrodnoj sceni, saopštila je direktor Centra za studije o Rusiji, Evropi i Aziji u Briselu, Tereza Falon (Teresa) navodeći kako je liberalni poredak otporan i može odgovoriti na izazove.

Ona je, na To Be Secure (2BS) forumu u Budvi, ocijenila da su Kinezi pametno investirali u zapadni Balkan.

Na pitanje da li je svjetski liberalni poredak završen, ona je odgovorila kako je sedam decenija bio dominantan liberalni poredak, ali da je ovo vrijeme puno kriza, koje su se produbile, te da Rusija, Kina i Turska mijenjaju konstelaciju odnosa.

- Svi govore o Kini, ali Kina nije model koji ostale zemlje žele da ponove. Moramo naći rješenje, nije dovoljno samo uočavati problem, rekla je Falon na panelu "Tri nijanse crvene:Rusija, Kina i Turska mijenjaju dinamiku globalne moći".

Predstavnik Programa za rješavanje konflikata i posredovanje u njima, Pinar Akpinar komentirajući utjecaj Turske na zapadni Balkan, ocijenila je kako je vanjska politika prema Balkanu dosta stabilna i da se bazira na pomoći, trgovini, investicijama.

- Balkan je bio srce Osmanske imperije i dalje je kapija prema zapadnoj Evropi - rekla je Akpinar.

Prema njenim riječima, uvijek su postojali konkurenti Turskoj u širenju uticaja, a to je većinom to bila Rusija.

- Glavni stubovi vanjske politike Turske uvijek su bili savezi kao sto su NATO i Evropska unija. To Turskoj daje jednu vrstu boljeg statusa na međunarodnoj sceni, ako ona izgubi svoj zapadni identitet, to će biti bolan proces - kazala je Akpinar.

Profesor političkih nauka u američkoj "Air Force Academy", Pol Bolt (Paul) kazao je kako je partnerstvo Rusije i Kine ojačano nakon 2014. godine.

- I u Kini i u Rusiji su doživljavali poniženja u prošlosti - rekao je Bolt.

On smatra da ni Kina ni Rusija nemaju dosljedno gledište o tome kako treba da izgleda međunarodni poredak.

- Rusi vole da misle kako je njihov odnos sa Kinom fantastičan. Rusija i Kina više podržavaju jedan svijet u kom je međunarodni poredak usmjeren na smanjeni suverenitet drzava - ocijenio je Bolt.

On je kazao da je jasno da je Balkan dio kineskih planova.

- Što se tiče SAD, američki je interes da se Balkan inkorporira u Evropu. Zapad je zabrinut zbog dužnicke dipolomatije i da će se pojedine države kreditno prezadužiti kod Kine - rekao je Bolt.

Tagovi

Budva Crna Gora

Komentari

NA VRH