REGION Kancelarija Ujedinjenih naroda

Službenici UN ne mogu biti proglašeni personom non grata

Takav status primjenjiv samo na diplomate koje je akreditirala neka država

Avaz.ba
31.05.2019 19:40

Foto: Arhiv

Proglašavanje nepoželjnom osobom (personom non grata) nije primjenjivo na službenike UN-a, saopćila je Kancelarija UN-a povodom odluke kosovskih vlasti da proglase nepoželjnim na Kosovu prisustvo ruskog diplomate Mihaila Krasnoščekova, kojeg je 28. maja uhapsila policija.

- Termin persona non grata ne može se primijeniti na saradnike Ujedinjenih naroda - rekao je zamjenik portparola generalnog sekretara UN-a Farhan Hak (Haq).

On je dodao da je takav status primjenjiv samo na diplomate koje je akreditirala neka država u drugoj zemlji u kontekstu bilateralnih odnosa.

- UN nisu država i njihovo osoblje nije akreditovano u državama u kojima služe pod rukovodstvom generalnog sekretara - istakao je Hak.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj (Ramush) saopćio je danas kako je Mihail Krasnoščekov, kojeg je prije nekoliko dana uhapsila kosovska policija nakon ometanja operacije na sjeveru Kosova, proglašen personom non grata.

- Odluka je donesena zbog akcije ruskog državljanina protiv ustavnog poretka Kosova, univerzalnih vrijednosti, mira i stabilnosti - naveo je je Haradinaj na Facebooku.

Komentari

NA VRH