REAKCIJE Sigurnost nije ugrožena

Stevo Pendarovski: Tenzije koje se dešavaju na Kosovu ne utječu na stanje u Sjevernoj Makedoniji

Istakao je da nadležne institucije posljednjih dana i sedmica budno prate stanje na sjevernoj granici države

Agencije
01.06.2019 10:49

Stevo Pendarovski

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da ne očekuje da posljednje tenzije koje su se događale na Kosovu utječu na sigurnosno stanje u njegovoj zemlji.

- Čak i da se nastave tenzije sličnog karaktera na Kosovu, kada je riječ o njihovom profilu i proporcijama, one neće ugroziti okolinu Kosova, posebno našu zemlju - kazao je on, prenosi agencija MIA.

Pendarovski je rekao kako nadležne makedonske institucije posljednjih dana i sedmica budno prate stanje na sjevernoj granici države te da će se, prema svim informacijama, kako ističe, tenzije smanjivati.

Prema njegovim riječima, to su procjene nadležnih službi KFOR-a na Kosovu, ključnih međunarodnih faktora, kao i makedonskih institucija koji sarađuju s njima.

U ovom trenutku trendovi koji ugrožavaju sigurnost su u opadanju, stanje se smiruje, i to su procjene za kratak vremenski period, jer tamo nije moguće napraviti dugoročne prognoze, nezahvalno je da biste sa sigurnošću znali šta će se dešavati - izjavio je Pendarovski. 

Ministrica odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska također je istakla da je njena država, kao i cijela regija, svjesna da narušavanje sigurnosti kod susjeda uvijek ima negativne posljedice. 

Kako je kazala, "umjesto da strahujemo, mi, kao država i Vlada, riješili smo da djelujemo". 

- Zato smo u 2017. godini stavili fokus na naše učlanjenje u NATO, kako bismo osigurali dodatne sigurnosne garancije, čak i u slučaju regionalne nestabilnosti. Upravo zbog toga ne očekujemo direktan sigurnosni utjecaj niti na ekonomske performanse - rekla je Šekerinska.

Komentari

NA VRH