REAKCIJE

Stevo Pendarovski: Tenzije koje se dešavaju na Kosovu ne utječu na stanje u Sjevernoj Makedoniji

Istakao je da nadležne institucije posljednjih dana i sedmica budno prate stanje na sjevernoj granici države

Stevo Pendarovski

Agencije

1.6.2019

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da ne očekuje da posljednje tenzije koje su se događale na Kosovu utječu na sigurnosno stanje u njegovoj zemlji.

- Čak i da se nastave tenzije sličnog karaktera na Kosovu, kada je riječ o njihovom profilu i proporcijama, one neće ugroziti okolinu Kosova, posebno našu zemlju - kazao je on, prenosi agencija MIA.

Pendarovski je rekao kako nadležne makedonske institucije posljednjih dana i sedmica budno prate stanje na sjevernoj granici države te da će se, prema svim informacijama, kako ističe, tenzije smanjivati.

Prema njegovim riječima, to su procjene nadležnih službi KFOR-a na Kosovu, ključnih međunarodnih faktora, kao i makedonskih institucija koji sarađuju s njima.

U ovom trenutku trendovi koji ugrožavaju sigurnost su u opadanju, stanje se smiruje, i to su procjene za kratak vremenski period, jer tamo nije moguće napraviti dugoročne prognoze, nezahvalno je da biste sa sigurnošću znali šta će se dešavati - izjavio je Pendarovski. 

Ministrica odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska također je istakla da je njena država, kao i cijela regija, svjesna da narušavanje sigurnosti kod susjeda uvijek ima negativne posljedice. 

Kako je kazala, "umjesto da strahujemo, mi, kao država i Vlada, riješili smo da djelujemo". 

- Zato smo u 2017. godini stavili fokus na naše učlanjenje u NATO, kako bismo osigurali dodatne sigurnosne garancije, čak i u slučaju regionalne nestabilnosti. Upravo zbog toga ne očekujemo direktan sigurnosni utjecaj niti na ekonomske performanse - rekla je Šekerinska.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.