BUDVA

Đukanović: Svaki kutak Evrope doživljavam zonom prioritetnog interesa EU i NATO-a

Panel 2BS foruma. Antena M

Lj.S/Avaz.ba

1.6.2019

Tokom drugog dana 2BS foruma, koji je okupio visoke zvaničnike regije, kao i stručnjake za sigurnost i međunarodne odnose, na predsjedničkom panelu obratio se predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

- Države regiona treba da se vrate svojoj evropskoj kući, usvajanjem evropskih sistema vrijednosti. Ako EU balkansko pitanje ne prepozna, onda će prostor za strateške političke manipulacije prepoznati drugi - kazao je Đukanović.

Istakao je da je sada sasvim očigledno da, kada je Crna Gora u pitanju, ali i region, da su na putu prekretničkog pokušaja povratka "svojoj evropskoj kući“.

- Smatram da je ključni problem to što je ovaj region predugo izbijao iz onoga što su bili savremeni tokovi evropske i euroatlantske civilizacije. To je dovelo do prije svega ekonomskog zaostajanja, a ekonomsko zaostajanje porađa sve ono što su posljedice, počevši od netolerancije, zaključno s ratnim sukobima u kojima ta netolerancija kulminira kroz pokušaje vjerskog ili etničkog istrebljenja. Šta je izlaz? Izlaz je razvoj, ekonomski i demokratski. Strateški kurs, da bismo taj razvoj povratili, jeste povratak svojoj evropskoj kući, evropskom sistemu vrijednosti. Ključni cilj je dostizanje evropskog kvaliteta života - rekao je Đukanović.

Zato, prema njegovom mišljenju, ovo nije samo balkansko pitanje već evropsko i euroatlantsko.

- Jer ja doživljavam svaki kutak Evrope zonom prioritetnog interesa EU i NATO-a. Ako ga mi tako ne prepoznamo iz NATO-a i EU, govorim u prvom licu množine, znam da Crna Gora nije u EU, ali je jasno deklarisala namjeru i, ako mi to ne prepoznamo, onda će to kao prostor za svoje strateške političke manipulacije prepoznati i prepoznaju drugi - dodao je Đukanović.

Kosovski predsjednik Hašim Tači poziva EU da bude spremnija da brže primi države Balkana, jer će, u suprotnom, snažiti ideje koje su u suprotnosti s evropskim integracijama.

- U obavezi smo da se krećemo brže, bolje. Kosovo je jedna uspješna priča. Priznalo nas je 167 zemalja, ali i dalje je puno posla pred nama. Prepreke se mogu prevazići. Najveći dio nezadovoljstva ide prema EU. Frustrira me taj strogi stav prema Kosovu. Usvojili smo sve tražene propise, ali nismo dobili viznu liberalizaciju. To izaziva nezadovoljstvo među građanima - kazao je Tači.

Zato poziva EU da bude brža i odlučnija.

- Region više nije u periodu Dejtona, niti su Kosovo i Srbija u periodu Rambujea. Nikada bolje prilike nismo imali da zatvorimo sva otvorena pitanja kao sada. EU u tome treba da bude spremnija da nas primi brže. EU nikada neće biti potpuna bez zemalja zapadnog Balkana - poručio je Tači.

Istakao je da se građani Kosova pitaju želi li ih EU, s obzirom da ni nakon tri godine nema vizne liberalizacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.