SJEDNICA SABORA

Most: Hrvatske političke elite nisu dovoljno učinile da spriječe majorizaciju

Sabor Hrvatske. Arhiv

Lj. S./Avaz.ba

5.6.2019

Tokom današnje rasprave u Hrvatskom saboru zastupnici Mosta izrazili su nezadovoljstvo politikom Vlade Hrvatske prema Hrvatima u BiH, a zastupnik Marko Sladoljev prozvao je Vladu da čini sve kako bi se Hrvati u BiH iselili iz matične domovine, a Hrvati koji su odlučili otići Irsku tamo ostali.

U saborskoj raspravi o radu Centralne državne kancelarije za Hrvate van Hrvatske za 2017., kad je riječ o Hrvatima u BiH, Most tvrdi da hrvatske političke elite nisu dovoljno učinile da ne dođe do njihove majorizacije, smatra da je Centralna kancelarija za Hrvate potrebna, ali da se "silni novci" troše na administraciju.

- Hrvati u BiH su platili preveliku "krvarinu" za slobodu i Hrvatske i BiH, vlade su morale raditi više za njih - kazao je Miro Bulj.

Državni sekretar Centralne kancelarije ipak ističe da je povezivanje s Hrvatima u BiH, podrška njihovom povratku i ostanku, čuvanje njihove jednakopravnosti strateški interes Hrvatske, oko kojeg, vjeruje, postoji konsenzus.

Tako je odnos aktuelne vlade prema Hrvatima u BiH sažeo u poruku koju im je jednom prilikom poslao premijer Andrej Plenković: "Vi ste nama bili leđa, sada mi vas moramo vući naprijed!"

Zastupnik HDZ-a Božo Ljubić ''mostovcima'' je uzvratio da su po pitanju saborske deklaracije pokušavali prikupljati političke bodove te da su, kako je kazao, kukavički pobjegli iz sabornice kad se o njoj glasalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.