STAVOVI Razgovor s parlamentarcima u Berlinu

Haradinaj jasan: Međusobno priznavanje Srbije i Kosova doprinijelo bi jačanju stabilnosti

Lj.S./Avaz.ba
06.06.2019 13:13

Haradinaj u Njemačkoj

Foto: Društvene mreže

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj (Ramush) ne odustaje od stava da obavezujući sporazum Prištine i Beograda treba rezultirati "priznanjem kosovske nezavisnosti u postojećim granicama".

To je napisao na svom Facebook profilu nakon razgovora s njemačkim parlamentarcima u Berlinu, gdje se nalazi u jednodnevnoj posjeti.

- S njemačkim poslanicima razgovarao sam o ukupnom razvoju situacije u zemlji i regionu, o bliskoj saradnji između Kosova i Njemačke i procesu dijaloga sa Srbijom. Izrazio sam stav da je Kosovo za dijalog, za postizanje sveobuhvatnog sporazuma koji treba rezultirati priznanjem u postojećim granicama - napisao je Haradinaj.

Naveo je i da je u razgovoru sa poslanicima Bundestaga ponovio da su građani Kosova jedini u regionu zapadnog Balkana koji ne uživaju slobodno kretanje zbog viznog režima i da, kako je rekao, s pravom očekuje da Njemačka doprinese pozitivnom razvoju ovog procesa.

- Uloga Njemačke bila je i ostaje moćna za unutrašnju i vanjsku konsolidaciju naše zemlje i trenutno smo na vrhuncu bilateralnih odnosa s Njemačkom - naveo je Haradinaj.

Komentari

NA VRH