ISPUNJENI UVJETI

Sjeverna Makedonija bez datuma za pregovore sa EU

Pozdravljeni bilateralni sporazumi sa Bugarskom i Grčkom i naglašava se da je Prespanski sporazum „primjer za ostale u regionu“

Arhiv

Agencije

7.6.2019

U nacrtu zaključaka za predstojeće Vijeće EU nije određen datum za početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom, prenose danas makedonski mediji.

U ovim nacrtima zaključaka koji treba da budu razmatrani na ekspertskom, ambasadorskom i ministarskom nivou i koji nisu konačni, šanse za konsenzus između zemalja članica EU o određivanju datuma za pregovore sa Sjevernom Makedonijom su minimalne.

U zaključcima EU priznaje se da je Sjeverna Makedonija ispunila uvjete za početak pregovora, još jednom se pozdravljaju bilateralni sporazumi sa Bugarskom i Grčkom i naglašava da je Prespanski sporazum primjer za ostale u regionu. 

- Ono što se može očekivati na junskom ministarskom sastanku je da će se usvojiti zaključak o tome kako će pitanje o datumu za pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom biti ponovo razmatrana u julu - navode agencije pozivajući se na diplomatske izvore.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.