GRANICE

Nije ovo nimalo dobro: Epidemija prekrajanja zahvatila i Mađare, Slovenci raspamećeni

Ilustracija

A. Ču. / Avaz.ba

7.6.2019

Ni Mađarska nije imuna na vjerovatno najzanimljiviju igricu od patimvijeka na našim prostorima, bez obzira što se Mađari ne mogu svrstati u Balkan. Kad se kome prohtije nacrta sebi kartu veklikog nečega. Bila je velika Srbija, pa velika Albanija, nedavno su Italijani crtali svoju viziju Italije koja uključuje Dalmaciju i Istru, a sada se pojavila i velika Mađarska.

Slovenija je u petak kao provokaciju osudila historijski zemljovid Mađarske koji uključuje i velik dio Slovenije, a koji je na Twitteru objavio ured za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade.

Na karti je u sklopu "Velike Mađarske" i slovensko Prekmurje koje je prije Trijanonskog mirovnog ugovora sklopljenog nakon Prvog svjetskog rata pripadalo ugarskom dijelu Austrougarske monarhije.

Kartu je na Twitteru objavio ured koji je u sastavu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana.

- Slovenija osuđuje objavu historijske karte koja ne pridonosi jačanju europskih vrijednosti i dobrosusjedskim odnosima. Europska unija je nastala kao projekt kojim su prevladana historijska opterećenja i mržnja među narodima i državama - objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije na Twitteru.

Na mađarsku kartu, ali i na slične provokacije iz Italije u petak reagirao i predsjednik Slovenije Borut Pahor, upozorivši na potrebu čuvanja međusobnog poštovanja i prijateljstva.

Pahor je upozorio da se to može shvatiti kao izraz teritorijalnih pretenzija, što onda zna izazvati opravdanu zabrinutost i nailazi na odbijanje demokratske politike i javnosti, stoji u saopćenju njegova ureda.

Na objavu mađarske karte reagirao je i premijer Slovenije Marjan Šarec rekavši da se radi o ponašanju koje nije "ni evropsko ni miroljubivo".

Nezadovoljstvo spomenutom objavom izrazilo je tokom dana i više slovenskih parlamentarnih zastupnika, političara i drugih uglednika, medijskih ličnosti i historičara.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.